Az orosz megingást idézi a mai válság

Vágólapra másolva!
Az amerikai állami intézmények a válság enyhítésére és megállítására már államosítottak, garanciavállalásokkal segítettek, sőt be is tiltottak fedezetlen eladásokat - azaz rengeteg nem szokványos módszert bevetettek. Londoni elemzők véleménye szerint a beavatkozás már a feltörekvő piacok hasonló megingásainál tapasztalt módszereket idézi.
Vágólapra másolva!

Most már "nem lehet nem észrevenni a párhuzamokat" a jelenlegi amerikai pénzügyi válság és a feltörekvő piacok korábbi hasonló válságai között, írták friss elemzéseikben londoni befektetési banki szakértők, akik szerint a bankrendszer kitakarítása az amerikai GDP-érték 10 százalékára duzzaszthatja jövőre az Egyesült Államok szuverén adósság-kibocsátását. Hitelminősítői vélemény szerint azonban még mindig nincs veszélyben Amerika lehető legjobb adóskockázati besorolása.

A JP Morgan globális bankcsoport Londonban kiadott külön elemzése szerint a pénzügyi szektorban zajló jelenlegi amerikai állami intervenció mértéke az 1997-98-as ázsiai, illetve orosz fizetési válságok idején tett intézkedésekre emlékeztet.

Vége a befektetési bankoknak

Az amerikai hatóságok most már minden, "nem hagyományos" eszközt bevetettek, ami rendelkezésükre állt, beleértve az államosítást, a garanciavállalást és az árfolyamzuhanásra játszó, fedezetlen eladások (short selling) betiltását.

Szintén alapvető váltást jelent a Wall Street életében, hogy a két utolsó, tisztán értékforgalmazó profilú pénzügyi csoport, a Goldman Sachs és a Morgan Stanley is kiskereskedelmi banki tevékenység elkezdésére kért engedélyt a Federal Reserve-től. A két bank meg is kapta az engedélyt, így brókerházból betétgyűjtő pénzintézetté alakultak át. Az alapvető különbség, hogy a befektetési banki tevékenység elsősorban kölcsönzött pénzből történik (ahogy eddig a Goldman és a Morgan Stanley csinálta), a kereskedelmi bankok pedig a betétgyűjtésből finanszírozzák magukat. Ilyen kereskedelmi bank például a mostani elemzést készítő JP Morgan is.

Az amerikai hatóságok már csak a tőzsdéket nem zárták be, ahogy Oroszországban tették néhány napra a múlt héten, áll az elemzésben.

1200 milliárdot dobnak be a közösbe

A JP Morgan becslése szerint az amerikai bankok összesen 1200 milliárd dollár névértékű, értékpapírosított jelzálog-kötelezettségeket tartalmazó portfoliókat fognak beterjeszteni átvételre az amerikai pénzügyminiszter, Henry Paulson által összeállított - a Kongresszusban még mindig vitatott - rosszportfolió-programba. A ház megfogalmazása szerint a program 700 milliárd dolláros előterjesztett készpénzösszege "ad valamelyes rugalmasságot" a kormánynak arra, hogy milyen árat lehet elfogadni.

A JP Morgan elemzői megerősítették azt a korábbi előrejelzésüket, hogy a következő pénzügyi évben a teljes amerikai nettó államadósság-kibocsátás - amely a költségvetési deficit mellett a rossz banki portfoliók átvételét is finanszírozza majd - megközelíti az 1500 milliárd dollárt (250 ezer milliárd forintot), ami az éves amerikai GDP-érték hozzávetőleg 10 százaléka lenne.

A Moody's tartja az USA besorolását

A következő pénzügyi évre szóló amerikai költségvetési tervben 438 milliárd dolláros, GDP-arányosan 3 százalékos deficit szerepel, de Londonban idézett gazdasági elemzők szerint ez most könnyedén elérheti az ezermilliárd dollárt. Ken Rogoff, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt főközgazdásza a Financial Timesnak a hét elején azt mondta: nem tudja elképzelni, hogy a jelenlegi válság a GDP-érték 6-7 százalékánál kevesebbe fog kerülni az amerikai kormánynak.

A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő londoni elemzése szerint azonban az Egyesült Államok továbbra is olyan "robusztus" és "kivételes" gazdasági és pénzügyi ellenálló-képességet tanúsít, hogy a lehető legjobb, "Aaa" szintű szuverén adóskockázati besorolását jelenleg nem fenyegeti veszély.

Mennyit bír még Amerika?

A Moody's szerint a legutóbbi intézkedéssorozat valóban felveti azt a kérdést, hogy az amerikai kormány még mekkora adósságterhet és kockázatot tud magára vállalni az "Aaa" besorolás veszélyeztetése nélkül. Ez ténylegesen kritikus kérdés, hiszen az amerikai "Aaa" osztályzat a globális pénzügyi rendszer egészében a kockázat árazásának alapja.

A hitelminősítő szerint azonban továbbra is igen korlátozott annak a kockázata, hogy az amerikai kormány likviditási problémákkal kerüljön szembe.

Nem fenyegeti a dollárt a válság

Az Egyesült Államok szuverén adóskockázati besorolása a többi nagy nemzetközi hitelminősítőnél is a lehető legjobb (Fitch Ratings, Standard & Poor's: "AAA"), és e házak sorra kiadott minapi londoni elemzéseikben szintén egyöntetűen úgy vélekedtek, hogy ezt nem veszélyezteti a bankmentő akciókkal járó államadósság-növekedés.

A Fitch minapi elemzése szerint például az Egyesült Államok "AAA" besorolását a nagy, magas jövedelmű és rugalmas amerikai gazdaság, valamint a kormány korlátlan hazai és külföldi tőkepiaci finanszírozási hozzáférése támasztja alá, és a dollár globális tartalékvaluta-státusát sem fenyegeti semmi.

A Standard & Poor's minapi londoni elemzésében is az állt, hogy az Egyesült Államok adósminőségét továbbra is alátámasztja a magas jövedelemszintű, igen sokszínű, kivételesen rugalmas gazdaság, és azok az egyedülálló előnyök, amelyek a dollár mint elsődleges helyzetű valuta jellegéből adódnak.