Óriásit zuhantak az ázsiai tőzsdék is

Vágólapra másolva!
Zuhantak az ázsiai tőzsdék azután, hogy hétfőn a washingtoni kongresszus leszavazta az amerikai bankok megmentését célzó javaslatot. Az ázsiai indexek hároméves mélypontra zuhantak, miközben a recessziós félelmek a kötvények árfolyamát és a japán jent drágították.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Az MSCI Asia Pacific Index 4 százalékot veszített Tokióban, tovább növelve az ötnapos, már eddig is 4,9 százalékot felhalmozó veszteséget. A jen drágult a dollárhoz és az euróhoz képest. Idén az MSCI Asian index 32 százalékot esett, elsősorban a jelzálogválság miatt.

A japán Nikkei 225 Stock Average

Nikkei mutatója kedden 483,75 ponttal, azaz 4,12 százalékkal 11 259,86 pontra esett, míg az ausztrál és a dél-koreai tőzsde több mint három százalékot visszakozott. Dél-Koreában és Tajvanon átmenetileg korlátozták is a tőzsdéken a shortolást, vagyis azt, hogy a befektetők a részvények esésére játsszanak.

A legnagyobb veszteségeket a pénzügyi részvények szenvedték el Ázsiában, ami érthető az amerikai bankszektor válsága miatt. A Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. 7 százalékot zuhant, a szingapúri DBS Group Holdings Ltd. több mint négy százalékot veszített.

A nyersanyagok áresése miatt a világ egyik legnagyobb bányacége, az ausztrál BHP Billiton Ltd. és az SK Energy Co. 5 százalékos veszteségbe csúszott. Ez utóbbi esését inkább az olaj több mint tízdolláros árcsökkenése váltotta ki. Az amerikai piacon aktív autógyártó, a japán Toyota Motor Corp. 3,7 százalékot zuhant, miután a New York-i részvények 1987 óta nem estek ekkorát.

New Yorkban a Standard & Poor's 500 Index 8,8 százalékot esett hétfőn, az MSCI World Index pedig 6,9 százalékot vesztett, ami 21 éve a legrosszabb eredmény.