Banki szigor jönne az EU-ban

Vágólapra másolva!
Brüsszel szorosabbra vonná a bankok tőkekövetelményeire vonatkozó szabályokat.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A pénzügyi stabilitás megerősítése, a kockázatok csökkentése és a több európai uniós tagállamban is működő bankok felügyeletének javítása érdekében javasolt új szabályok alapján a bankokbizonyos értékhatárt meghaladóan egy ügyfélnek sem nyújthatnának hitelt, míg a nemzeti felügyeleti hatóságok nagyobb rálátást fognak kapni a bankcsoportok határokon átnyúló tevékenységeibe. Ennek eredményeként a bankközi piacon a bankok egy bizonyos értékhatáron túl nem lesznek képesek más pénzintézetek felé hitelezni vagy pénzt elhelyezni, és a hitelfelvevő bankokat is valódi korlátok közé szorítják a tekintetben, hogy kitől és mennyi hitelt vesznek fel.

A bizottsági elképzelések szerint emellett egyértelmű, uniós szintű kritériumokat határoznak meg annak megállapítására, hogy a saját és az idegen tőke jegyeit egyaránt viselő, úgynevezett hibrid tőke beszámítható-e a bank szavatoló tőkéjébe - ez utóbbinak az összege határozza meg ugyanis, hogy a bank mennyi hitelt nyújthat. A több uniós tagállamban is tevékenykedő bankcsoportok likviditási kockázatkezelését - azaz ügyleteik napi finanszírozásának módját - figyelni és koordinálni fogják. Szigorodnak a szabályok az értékpapírrá alakított hitelekkel kapcsolatban is.

A belső piacért és a szolgáltatásokért felelős biztos, Charlie McCreevy szerint "az új szabályok alapvetően meg fogják erősíteni az uniós bankok felügyeleti kereteit és a pénzügyi rendszert". A hosszúnak és nehezen kezelhetőnek ígérkező amerikai válság hatásaira készülve az unióban számos javaslatot vetettek már fel, de a mérlegelés szakaszánál egyelőre egyikben sem jutottak tovább. Felvetődött például a hitelminősítő intézetek reformja, illetve egy uniós szintű bankfelügyelet kiépítése is. A válságra egyelőre nemzeti szintű, azonnali válaszokat dolgoznak ki az unióban, mint például a bajba került nagybankok állami támogatása.