New York: enyhe esés, de feszült várakozás

Vágólapra másolva!
Csak enyhe esésben, de feszült hangulatban nyitott a New York-i tőzsde, és már az első félórában növekedtek a veszteségek. Mindez a bankmentő pakk körüli bizonytalanság számlájára írható - a piacok feszülten várakoznak a csomagról szóló, ma éjjeli szenátusi döntésre.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Már-már válság nélküli napokat idéző elmozdulássl indult a ereskedés New Yorkban, a Dow Jones nyitásban 1 százalék alatti esést mutatott. Ez persze csak viszonylagos állapot, elemzők szerint a piac meglehetősen ideges a bankmentő csomag sorsát övező bizonytalanság miatt. Ez meg is látszk a kereskedésen, a vezető ipari index nyitás után nem sokkal 1,2, majd 1,6 százalékra hízlalta veszteségét, s a DJIA-t alkotó harminc részvény közül 27 eséssel nyitott.

"Feszültség jellemzi a Wall Street légkörét"- mondta az egyik szakértő. A szenátus közép-európai idő szerint kora éjjel dönt majd a módosított pénzügyi csomagterv sorsáról, majd az ismét - csütörtökön - a képviselőház elő kerül. Az msnb.com szerint szenátusi döntés ideje magyarországi idő szerint hajnali 1 óra után várható.

A Dow Jones ipari átlag 95,1 ponttal, azaz 0,88 százalékkal esett a nyitáskor. A Standard & Poor's index 12,4 ponttal, azaz 1,06 százalékkal csökkent, a Nasdaq composite index 21,2 ponttal, azaz 1,02 százalékkal csökkent. Kedden a Dow Jones ipari index 485,21 pontos, azaz 4,68 százalékos emelkedés után 10 850,66 ponton végzett. Ezzel közel fele részben ledolgozta a hétfőn elszenvedett mintegy 800 pontos történelmi veszteséget. A keddi emelkedés is rekordnak számított: hat éve ez volt a Wall Street legjobb napja. .

A New York-i tőzsde szerdai nyitásakor a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek vegyesen mozogtak: a londoni FTSE-100 mutató 103 ponttal magasabban, a frankfurti DAX-30 20 ponttal csökkent, a párizsi CAC-40 18 ponttal kúszott lejjebb. Kedden a Nasdaq technológiai papírokkal telített index 98,60 pontos, azaz 4,97 százalékos emelkedés után 2082,33 ponton végzett.

Tőzsdenyitáskor a Brent könnyűolaj jegyzése Londonban hordónként 95,9 dollár volt, 2,27 dollárral olcsóbb a keddi későinél. Az amerikai WTI típusú nyersolaj 98,63 dollár volt, 2,01 dollárral olcsóbb a hétfői későinél.