A Wall Street bukott vezérei 3 milliárdot kerestek

Vágólapra másolva!
Több mint hárommilliárd dollárt fizettek a nagy New York-i brókercégek és befektetési bankok azoknak a vezérigazgatóknak, akiknek a tevékenysége miatt most gyakorlatilag fel kell számolni a Wall Street eddigi működését..
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A Wall Street, vagyis az amerikai tőkepiac átalakulása immár befejezett tény. A befektetési bankokkal összeszövődött brókercégek kora lejárt a mostani jelzálogválsággal. Az öt nagy befektetési bank közül egy becsődölt (Lehman Brothers), kettőt (Merrill Lynch és Bear Stearns) pedig a csőd előtt vásárolt fel egy-egy kereskedelmi bank A fennmaradó két óriáscég, a Goldman Sachs és a Morgan Stanley ugyanakkor a napokban átalakult bankholdinggá, és így ma már betétgyűjtő pénzintézetként konkurálnak a kereskedelmi bankokkal.

A Wall Street korábbi öt legnagyobb cége több mint 3 milliárd dollárt fizetett az utóbbi öt évben topmenedzsereinek. Mindeközben e vezetők irányítása alatt omlott össze az egész befektetési banki szektor, elsősorban a jelzáloghoz kötött hiteltermékek és értékpapírok árusítása miatt.

O'Neal 172 millió dollárt keresett

A Merrill Lynch & Co. vezérigazgatója Stanley O'Neal 172 millió dollárt kapott 2003 és 2007 között, majd utódja, John Thain ezt megfejelte még 86 millióval. Persze Thain pénzébe beleértették az aláírásért kapott bónuszt is, amit tavaly decemberi munkakezdésekor kapott.

A Merrillnek nem jött be a két drága menedzser: a céget idén szeptember 15-én kebelezte be a Bank of America Corp. (BoA). A vételár 50 milliárd dollár volt, és a Merrillt a megszűnéstől mentette meg. A befektetési bank részvényeit ekkor 29 dollárért vette meg a BoA, miközben azok 2007. január 24-én még 97,53 dollárt értek a Bloomberg hírügynökség szerint, vagyis a Merrill 70 százalékot esett 2008. szeptember 15-éig.

A Lehman-csőd vezére 165 milliót kapott

Ez utóbbi napon, vagyis szeptember közepén jelentett csődöt egyébként a Lehman Brothers is, amely a Merrill versenytársa volt a befektetési banki és brókerpiacon. A Lehman összeomlásakor 613 milliárd dollárnyi adósságot temetett maga alá, mérlegfőösszege pedig 639 milliárd volt, ami a gazdaságtörténet legnagyobb csődje. A Lehman vezérigazgatója, Richard Fuld 165 millió dollárt keresett 2003 és 2007 között.

Már a Bear Stearns összeomlása jelezte a jelzálogválság kezdeti periódusában, hogy valami baj van a befektetési bankokkal. A brókercég kártyavárként dőlt össze, és csak a végső megsemmisülés előtt vásárolta fel a JP Morgan. Ez a hatalmas kereskedelmi bank nemrégiben megszerezte a Washington Mutualt is, így tulajdonképpen a jelzálogválság egyik nagy haszonélvezője is lehetne a JP Morgan, ha a krízis nem terjedt volna át szinte az egész pénzügyi szektorra.

Cayne 161 millióért bridzsezett inkább

Visszatérve a nagyok közül a legkisebbre, a Bear Stearnsre, ott James "Jimmy" Cayne vezérigazgató 161 millió dollárt kapott az összeomlás előtt. Cayne-t azzal vádolták, hogy nem foglalkozott cégével, bridzsezett inkább. A jelzálogválság tavaly júniusban éppen a Bear Stearns két hatalmas befektetési alapjának bukásával kezdődött, márpedig ekkor Cayne - mobiltelefonját kikapcsolva - éppen egy bridzsversenyen vett részt. Ugyanezt tette 2008 márciusában, amikor cégét potom áron vásárolta fel a JP Morgan.

Mindezek után nem véletlenül követelik a demokraták és a republikánusok is az amerikai kongresszusban, hogy szabjanak határt a csúcsvezetői fizetéseknek. Választások előtt pár héttel ugyanis a politikusoknak feltűnt, hogy sokat keresnek a brókercégek vezetői. Ez a követelés be is került abba a törvényhozási előterjesztésbe, amely a bankok megmentéséről szólt (és amelyet egyelőre nem hagytak jóvá a honatyák).

A 111 milliót betermelő Paulson miniszterként már ellenezte a magas fizetést

Érdekes egyébként, hogy a bankmentő csomagot az a Henry Paulson terjesztette a törvényhozás elé, aki jelenleg az Egyesült Államok pénzügyminisztere, korábban azonban a Goldman Sachs (GS) befektetési bank vezérigazgatója volt. E minőségében 111 millió dollárt vett fel a GS-től, méghozzá 2003 és 2006 között.

Paulson szeptember 24-i kongresszusi meghallgatásán arról beszélt, hogy elfogadja a törvényhozás javaslatát a vezetői fizetések limitálására, jóllehet ezt eredetileg élesen ellenezte. A Goldman jelenlegi vezérigazgatója, Lloyd Blankfein 57,6 millió dollárt keresett a múlt évben. A társigazgató Gary Cohn és John Winkelried egyaránt 56-56 milliót vágott zsebre.

A Goldman mellett a jelzálogválságot csak egy másik nagy befektetési bank élte túl. A Morgan Stanley azonban a Goldmanhoz hasonlóan most alakult át kereskedelmi bankká. A Morgan Stanley jelenlegi és volt vezérei, John Mack és Philip Purcell egyaránt körülbelül 194 millió dollárt kerestek az elmúlt öt évben.