Amerika emelte az európai tőzsdéket

Vágólapra másolva!
Pénteken jelentősebb emelkedéssel zártak a főbb európai részvénypiacok, mert a befektetők egyre biztosabbak az amerikai bankmentő csomag képviselőházi elfogadásában. A piacokon a pénzügyi papírokat az a hír is drágította, hogy amerikai bankok sikeres házasságot kötnek: a Wachovia pénzintézetet megszerzi a Wells Fargo.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Ezek tükröződtek az FTSEurofirst 300 indexnek a nap végére elért 2,9 százalékos emelkedésében, amivel a legmegbízhatóbb európai részvények "kosarának" értéke 1088,65 pontig ment fel.

A BNP Paribas banki részvény Párizsban egy időre 11 százalékkal tudott drágulni, Londonban a Barclays bank részvényének árfolyamemelkedése elérte a 8,8 százalékot, a HBOS pénzintézet papírjának emelkedése 18 százalék is volt.

Londonban a tőzsde FTSE-100 indexe 2,15 százalékkal erősödött a nap végére, elérve ezzel a 4975,20 pontot. A pénzügyi papírok mellett folytatódott a bányaipari részvények rallija: az Antofagasta részvény például 8,95 százalékkal drágult. Az olajipari papírok közül a Shell és a BP Amoco is mintegy 3 százalékkal lett drágább, miként a kiskereskedelmi cégek papírjai is nagy nyertesei lettek a napnak.

Frankfurtbant a DAX-30 index 5797,03 ponton végzett, csütörtökhöz képest 2,41 százalékos emelkedéssel. A Deutsche Postbank részvénye 10,1, a Deutsche Bank részvénye 6,7 százalékkal drágult, az Allianz 4,6 százalékkal. Esett a Linde, a Henkel, a MAN, a SAP.

Párizsban a CAC 40 index zárásra 2,96 százalékkal 4080,75 pontra emelkedett. A Paribas a nap végére 9,4 százalékkal drágult, az Arcelormittal acélipari részvény 9,7 százalékkal.