Külföld se segíti Magyarországot

Vágólapra másolva!
Elemzői várakozások szerint az export lassuló növekedése miatt a gazdasági növekedés várhatóan 3 százalék alatt marad 2008 után 2009-ben is, legfeljebb 2010-re gyorsulhat 3 százalék fölé. A nemzetközi gazdasági helyzet nem segíti a magyar gazdaság felpörgését, viszont enyhítő hatása van Magyarország közép- és kelet-európai gazdasági kapcsolatainak, mivel ez a régió kevésbé érintett a nyugati válságban.
Vágólapra másolva!

Németh Dávid, az ING Bank Zrt. elemzője elsősorban a 2008. júliusi export és import teljesítmény közötti 4 százalékpontos eltérést emelte ki, ami akár azt is jelentheti, hogy a hetedik hónapban a GDP 0,3 százalékát kitevő, külkereskedelmi mérlegtöbblet jelentős része elfogyhat 2008. végére.

Az import és export növekedésének, elmúlt években tapasztalt dinamikája 2008. második felében megfordult, így a kiviteli teljesítmény bővülése, jelentős visszaesés után 6-8 százalék lehet az év második felében, szemben a behozatal, várhatóan 10 százalékot meghaladó ütemével - fejtette ki az ING elemzője.

Németh Dávid szerint az export dinamika visszaesése miatt a gazdasági növekedés 2 százalék körül marad 2008-ban, és 2009-ben sem lesz magasabb 2-2,5 százaléknál. A GDP bővülése leghamarabb 2010-ben haladhatja meg a 3 százalékot - fűzte hozzá.

Suppan Gergely, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. elemzője szerint a júliusi külkereskedelmi mérleget egy egyszeri kiadás is jelentősen rontotta: a magyarországi gázszolgáltatók az előző havinál 23 százalékkal magasabb földgázt importáltak. Az elemző feltételezése szerint a szolgáltatók igyekeztek az őszi, orosz áremelés előtt feltölteni készleteiket.

Az export bővülésében tapasztalt erős visszaesés mögött a külső dekonjunktúra áll. Magyarország számára kedvező lehet ugyanakkor, hogy a pénzügyi válságban leginkább érintett nyugat-európai országok mellett jelentős külkereskedelmi kapcsolatai vannak, a válságot kevésbé érző kelet-közép-európai országokkal is - fejtette ki Suppan Gergely.

Hozzátette: a pénzügyi válságot követő gazdasági recesszió hatására Magyarország növekedési kilátásai folyamatosan romlanak, így elképzelhető, hogy 2008-ban és 2009-ben is a GDP 2 százaléka alatt marad a gazdasági növekedés.