Nem gond a magyar adósság finanszírozása

Vágólapra másolva!
A magyar államadósság finanszírozása eddig nem okozott gondot, és ha nem következik be nemzetközi összeomlás, ezután sem jelent problémát - mondta Borbély László, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) általános vezérigazgató-helyettese a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesületének (MAKLOSZ) konferenciáján az MTI-nek.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Amíg a magyar állampapírok piaca jó, az ÁKK nem gondolkodik a kötvénykibocsátás csökkentésén; a közeljövőben külföldi kibocsátás is elképzelhető - mondta újságírók kérdésére Borbély László. Az elmúlt időszakban jó volt a piac, kétszeres volt a kereslet. Az ÁKK akárcsak eddig, ezután is rugalmasan reagál a piac változásaira, tette hozzá.

Kettős folyamat tapasztalható, s még nem látni, hogy melyik mennyire fog hatni - válaszolta Borbély László arra a felvetésre, hogy a feltörekvő piacok iránti bizalom csökkenése nehezítheti a finanszírozást.

A feltörekvő piacok viszonylatában egyrészt feljebb ment a hozam, és a hitelezési bizalom általában is csökkent, ugyanakkor az állami kibocsátók ebben a helyzetben felértékelődtek - mutatott rá. Borbély László szerint a belföldi piacon is fel fog értékelődni a biztonság, a befektetők figyelembe veszik, hogy míg a bankbetétek 6 millió forintig élveznek garanciát, az államkötvények korlátlan összegben.

Úgy vélekedett, hogy a hozamfelár-növekedés megmarad, és valószínűleg tartós lesz. Újra árazódik minden; hogy az új hozamszintek hol lesznek, nehéz volna megmondani. Valószínűleg nem lesz 2 százalékos rövid kamatszint euróban sem - mondta.

Ugyanakkor a befektetők az első körben a nagy állami kibocsátók felé fordultak az amerikai piacon, lényegében nulla hozam mellett is vásároltak államkötvényt, annyira törekedtek a biztonságra. Ez a folyamat remélhetőleg minket is érint - tette hozzá Borbély László.

Az ÁAK a finanszírozásban nem tervez változást. Mint a vezérigazgató-helyettes elmondta, márciusban alakították át a kibocsátási szerkezetet, először átmeneti időre, majd nyáron kiterjesztették az egész évre vonatkozóan. "Nem voltunk ennyire bölcsek, de az óvatosság azt kívánta meg, hogy inkább romló, mint javuló helyzettel számoljunk" - mondta Borbély László.