Nem lesz fordulat a Wall Street-en

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Az elemzői várakozások szerint a jövő héten sem javul számottevően a Wall Street hangulata, miután hét éve a legrosszabb hetet zárta a múlt héten. A befektetők - és egyes elemzők is - kétkednek, hogy a 700 milliárd dolláros pénzügyi mentőcsomag valóban eléri célját, és számosan aggódnak amiatt, hogy immár az amerikai gazdasági alapokkal is baj van, ami tovább nehezíti a pénzügyi válságból történő kilábalást.

A múlt hetet a Dow Jones ipari index 7,3 százalékos, a S&P 500 mutató 9,4 százalékos, míg a Nasdaq Composite index 10,8 százalékos veszteséggel zárta. A befektetői hangulat alakításában egyelőre még a makromutatóké a főszerep, de lassan indul már a negyedéves vállalati jelentési idény is, és ez újabb megerősítést adhat az aggodalmaknak - vagy éppen enyhíthet azokon.

A jövő héten igazán nagy jelentőségű makroadat nem lesz, kedden a Fed elnökének gazdasági kilátásokról szóló beszédét övezheti kiemelt figyelem. A heti foglalkoztatási adatok csütörtöki ismertetése azért tarthat számot nagy érdeklődésre, hiszen a múlt pénteken közzétett múlt havi adatok szerint szeptemberben 159 ezer munkahely szűnt meg - ez 5 és fél éve a legnagyobb esés -, és 6,1 százalékos rátával ötéves magasságba jutott a munkanélküliség. A jövő héten - az olajárakat befolyásoló heti amerikai készletadatok szerdai ismertetése mellett - még nyilvánosságra kerül az augusztusi kereskedelmi mérleg és a nagykereskedelmi raktárkészletek adata is.