Mélyül a válság, csúcson az Euribor

Vágólapra másolva!
A pénzpiaci kamatok ismét emelkednek, ahogy világszerte egyre nagyobb az aggodalom a hitelválság miatt, és a bankok félnek attól, hogy versenytársaik hirtelen összeomolhatnak - írja Bloomberg. A piacon kevés a készpénz, ezért a londoni bankközi kamatok emelkedésnek indultak.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A Libor, a dollárban jegyzett overnight (egynapos) kölcsönök kamata 37 bázisponttal 2,37 százalékra emelkedett hétfőn, a Brit Bankárok Egyesülete szerint. A három hónapos ráta a január óta mért legmagasabb szinten áll megint, akárcsak másfél héttel ezelőtt, pénteken, amikor a Washington Mutual összeomlott.

Az ázsiai kamatlábak szintén emelkedtek, miközben az úgynevezett Libor-OIS spread (felár) rekord szintre emelkedett. ez a készpénz hiányát jelző mutató.

Az euróban jegyzett bankközi kamatláb, az Euribor, a háromhónapos eurókölcsönök kamata 1 bázisponttal emelkedett hétfőn, és elérte az 5,35 százalékot. Ez hetedik napja tartó emelkedést jelent, és minden idők csúcsát is egyben. Ezt a European Banking Federation (EBF), az Európai Bankszövetség közölte. Az egyhónapos Euribor 2 bázisponttal nőtt, 5,15 százalékra, ami immár ötödik napja tartó rekord, az EBF szerint.