Borúsra fordult az idő Európa tőzsdéin

Vágólapra másolva!
A nyugat-európai tőzsdéken erősen estek a jegyzések kedden a biztatónak ígérkező nyitás után. Nagy-Britanniában zuhanásba kezdtek a Bank of Scotland részvényei arra a hírre, hogy a kormány tárgyalásokat folytat annak feltőkésítéséről.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Az FTSEurofirst tőzsdeindex, amely a nyitáskor még 2,6 százalékkal emelkedett, 1,2 százalékkal csökkent mintegy másfél órás kereskedés után. A fordulat oka az volt, hogy hírek szerint egyes bankok további feltőkésítésére van szükség.

Az FTSEurofirst index legfőbb vesztese a Royal Bank of Scotland volt, amely 33 százalékkal zuhant arra a híresztelésre, hogy a bank a brit állammal folytat tárgyalásokat feltőkésítéséről. A Bloomberg információi szerint a kormány legalább 45 milliárd fontot (79 milliárd dollárt) fektet bankokba, köztük van a Bank of Scotland és a Barclays is.

A Deutsche Bank 14 százalékkal esett a tőkeemelés hírére, jóllehet illetékesek szerint ez csak spekuláció. Az FTSEurofirst300 index 7,8 százalékkal, négy éves mélypontjára esett hétfőn. A tőzsdék kedden reggel még erőteljes, 1,7-3,2 százalék közötti növekedéssel indítottak a hétfői jelentős veszteség után. A kezdeti növekedés mögött az a várakozás áll, hogy a világ vezető jegybankjai összehangolt kamatcsökkentést hajtanak végre.