Izland az államcsőd elől menekül

Vágólapra másolva!
Izland három legnagyobb bankjának mindegyikét súlyosan érinti a válság, a legjobb helyzetben lévő is 500 millió eurós hitelre szorult. A központi bankot Oroszország húzhatja ki a bajból.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Átvette az irányítást az izlandi kormány - pontosabban a helyi pénzügyi felügyelet - az ország második legnagyobb bankja, a Landsbanki felett, a piacvezető Kaupthingnek pedig rendkívüli, 500 millió eurós hitelt adott a jegybank.

A központi bank eközben maga is segítségre szorul, a BBC értesülése szerint az orosz államtól 4 milliárd eurós, három-négy év alatt visszafizetendő kölcsönt venne fel. A Bloomberg idézi az orosz pénzügyminisztert, Alekszej Kudrint, aki megerősítette a megkeresés tényét, de jelezte, az egyeztetések még javában folynak ebben a kérdésben.

Az illetékes miniszter, Björgvin Sigurdsson azt mondta az izlandi közszolgálati rádióban, hogy a Landsbanki normális működését nem befolyásolja, hogy a vezetőséggel együttműködve csődgondnokság alá helyezték. A BBC szerint azonban az Egyesült Királyságban Icesave néven internetes bankként működő Landsbanki jelenleg nem engedi a betétek felvételét, illetve elhelyezését. Noha egy szóvivő "technikai okokat" emlegetett, a brit illetékesek a fizetésképtelenség bejelentését várják - ebben az esetben 16 300 fontig az izlandi, utána 50 ezer fontig a brit betétbiztosító kompenzálja az ügyfeleket.

Ez már a második bankmentés Izlandon: nemrég a Glitnirt, a szigetország harmadik legnagyobb pénzintézetét államosították, amelyet enélkül alighanem csődbe vitt volna hitelválság. A Deutsche Bank egyik elemzője még a keddi bejelentés előtt úgy jellemezte a "túlméretes" izlandi bankszektort, hogy azt az egész fejlett világot nézve talán a legrosszabb pozícióban éri a globális hitelpiaci krízis.

Egyes szakértők szerint Izlandon egyszerűen csődöt mondott a kereskedelmi banki modell. A bankok külföldi adósságai többszörösen meghaladják a teljes gazdaság méretét. Ezen tatrozások 90 százalékát pedig a szektor említett három legnagyobbja halmozta föl.

A kormány hétfőn már több intézkedésről határozott annak érdekében, hogy - Geir Haarde miniszterelnök megfogalmazása szerint - Izland elkerülje az államcsődöt. Fel kellett függeszteni hat bankrészvény kereskedését. Döntöttek arról is, hogy eltörlik az államilag biztosított bankbetétek felső mennyiségi határát.

A bankbukásokhoz mérhető probléma ugyanakkor az izlandi deviza árfolyamának összeomlása. Kedden a korona valamelyest erősödni kezdett, de reggel még 35 százalékkal rekord alacsony szintre került az euróhoz viszonyítva, hétfőn pedig 30 százalékkal esett. Mindez különösen azért súlyos jelenség, mert Izland sok mindenben importra szorul. Eközben a folyó fizetési mérleg hiánya a júniusi adatok szerint a GDP 34 százalékára rúg.

A kormány bejelentette, a koronát a főbb kereskedelmi partnerek fizetőeszközeiből összeállított valutakosárhoz köti, árfolyamát 130 euróban állapítva meg. A piacok azonban szkeptikusan fogadták a hírt, elemzők szerint önmagában ez a lépés teljesen hiteltelen. Ezt látszik alátámasztani, hogy a Nordea Bank tájékoztatása szerint dél körül Reykjavíkban 200 koronás áron kereskedtek az euróval.