Mélyponton a legstabilabb európai részvények

Vágólapra másolva!
A nyugat-európai részvénypiacok kedden viszonylag erős kiigazítással kezdtek, fölfelé. Napközben is javította a hangulatot az amerikai Fed legújabb intézkedése a rövid lejáratú hitelek piacának lazítására, de a nap végére a hangulat általában visszatért a hétfői szintre. Mindazonáltal a kőolaj szintén kiigazítás jellegű drágulása megsegítette az olajtársaságokat, ez meglátszott a fő londoni tőzsdemutató javulásán.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A legmegbízhatóbb európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója 2,6 százalékos nyereséggel kezdett, a napot előzetes adat szerint 0,18 százalékos veszteséggel 1003,07 ponton - új négyéves mélyponton - végezte, 33,42 százalékkal alacsonyabban az év végi értékénél.

Kedden a londoni értéktőzsde irányadó mutatója, az FTSE-100 16,0 pontos, azaz 0,35 százalékos nyereséggel 4605,2 ponton zárt, 28,68 százalékkal alacsonyabban, mint az év végén. A frankfurti értéktőzsde fő mutatója, a DAX-30 60,38 pontos, azaz 1,12 százalékos veszteséggel 5326,63 ponton végzett, 33,97 százalékkal az év végi értéke alatt. Párizsban a CAC-40 20,24 ponttal, azaz 0,55 százalékkal 3732,22 pontra emelkedett, 33,52 százalékkal elmaradva az év végi értékétől.

Mi lesz az olajjal?

Kedd reggel az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta 1,87 dollárral drágább volt a hétfői zárónál, az értéktőzsdék zárása után hordónként 85 dollárnál tartott Londonban, 1,32 dollárral drágábban a hétfői zárónál.

A befektetők úgy vélik: a világgazdaság lassulása belátható időre korlátozni fogja a kereslet növekedését, éppen amikor hamarosan növekedni fog az olajtermelő kapacitás szerte a világon, a korábbi nagy drágulásból finanszírozott beruházások eredményeképp.

Kincsképzés megkérdőjelezve

Az első félévben a befektetők kincsképző szerepet tulajdonítottak a nyersanyagoknak a részvények, a dollár és általában mindenféle értékpapír rosszabbodása közepette, azonban a világgazdasági kilátások további felhősödése megváltoztatta ezt az elképzelést, most már csak az aranyban és időnként a dollárban bíznak.

Kedden a kiigazítást alapjában az előző napi, nagy áresés indokolta - a kőolaj olcsóbbodása visszacsábítja a merészebb befektetőket -, de hozzájárult az a spekuláció is, hogy a világ központi bankjai nemsokára kamatcsökkentésekkel fogják ösztönözni a gazdaságokat. A spekulációt az ausztráliai központi bank kamatcsökkentése indította el.

Kedden késő délután a nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate (WTI) referenciafajta 89,98 dollár volt New Yorkban, 2,17 dollárral drágább a hétfői zárónál.

Mélyponton az euró

Kedden az értéktőzsdék nyitásakor az euró 1,3576 dollár volt vételi árfolyamon a londoni bankközi devizapiacon, az értéktőzsdék zárása után 1,3622 dollár volt, 0,0099 dollárral drágább a hétfői későinél, 6,69 százalékkal gyengébb a dollárhoz képest, mint év végén.

Hétfőn az euró tizenhárom havi mélypontra került a dollárral szemben: a befektetőket elbizonytalanították a pénzügyi piaci fejleményekre adott, szétaprózott európai intézkedések, a közös, EU-szintű fellépés hiánya. Habár nem erős a bizalom az amerikai gazdasági kilátások iránt, az a piaci meggyőződés sem változott, hogy a nyugat-európai gazdasági növekedési kilátások az amerikainál is borúsabbak.

Kedden hasonló pályát futott be a közös valuta: délelőtt még lejjebb, tizennégy havi mélységbe süllyedt - 1,3441 dollárra -, majd kiigazításban drágult. Használt az EU-pénzügyminiszterek értekezlete is: elhatározták a bankbetétek állami garanciájának megemelését, ettől az elemzők a lakossági fogyasztói bizalom valamelyes erősödését várják.