Negyvenegy havi mélyponton a tőzsde

Vágólapra másolva!
Minden jelentős részvény árfolyama hatalmasat esett szerdán a Budapesti Értéktőzsdén, a BUX 16 164 ponton végzett, ami 6 százalékkal marad el a keddi záróértéktől. Szinte az összes jelentős papír kereskedését fel kellett függeszteni hosszabb-rövidebb időre, a nap vesztese 13,3 százalékos leértékelődésével az OTP lett.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a rendkívül erős eladói nyomás miatt napon belül 16 ezer pont közelébe süllyedt szerdán - ilyen alacsonyan legutóbb három és fél éve, 2005 májusában állt. A nap végén sem volt sokkal jobb a helyzet, a 16 176 pontos végeredmény 7,3 százalékos mínuszt jelent.

Valamennyi vezető részvény óriási veszteséggel zárta a napot, közülük is kiemelkedik az OTP. A bankpapír kereskedését szerda reggel 9 óra 49-kor öt percre felfüggesztették a BÉT-en, miután árfolyama háromnegyed tízkor 4650 forintra esett (legutóbb négy évvel ezelőtt, 2004 októberében volt ezen a szinten). Záráskor 4500 forintot állt az OTP-papír kurzusa, ez pedig bő 13 százalékos értékvesztést jelent.

A Mol 6,1 százalékkal 13 000, a Magyar Telekom 6,6 százalékkal 720 forintra gyengült. A Richter megúszta "mindössze" 2,4 százalékos gyengüléssel, így 32 000 forinton zárt. A budapesti árfolyamok zuhanása a nemzetközi piacokon uralkodó rendkívül rossz befektetői hangulattal magyarázható.

Csányi is eladott

A Molt és részben az OTP-t is érinti az a hír, hogy a Mol alelnöke, az OTP elnök-vezérigazgatója, Csányi Sándor az összes Mol-részvényén túladott, és ezt szerda reggel tette közzé a BÉT honlapján. Ez akár hozzá is járulhatott a trendhez, de a zuhanás alapvetően a nemzetközi fejleményekre vezethető vissza.

A bankvezérhez közel álló forrás szerint Csányi a tulajdonában lévő élelmiszeripari cége(ek)be forgatná a tranzakció biztosította forrásokat. Az OTP-vezér részvényeladása, bár kétségkívül szerencsétlen időpontban történt, nem tekinthető válságreakciónak - kommentált Kuti Ákos, a Cashline elemzője.

Az értékesítés mögött a Mol 2003-ban indult átváltható kötvény programja áll, a társaság igazgatósági és felügyelő bizottsági tagjai évente részvényekre átváltható kötvényekhez jutnak. Csányi Sándor a tavalyi kötvénypakettet dobta most piacra, amit az értékesített mennyiség is alátámaszt, 1 kötvény ugyanis 1779 részvényre jogosít, így a 7 kötvényből álló csomag éppen 12 453 részvénynek felel meg. A 176 millió forintra rúgó tranzakció után Csányi Sándor tulajdonában nem maradt Mol-részvény, ám idén ugyanennyi kötvényre lesz jogosult, így nem változnak a pozíciói.

Pánik miatt zuhant az OTP

Az OTP árfolyamának zuhanása mögött egyértelműen a pénzintézetekkel szembeni bizalomvesztés miatt kialakult piaci pánik áll. A legnagyobb magyar bank esetében fundamentális tényezők nem játszanak szerepet az esésben - mondta Király Júlia. A Magyar Nemzeti Bank alelnöke - egy mai sajtótájákoztatón - egyúttal jelezte: "A mostani áron már vásárolnék a OTP-t, sajnos azonban a jegybank alelnökeként számomra ez tilos."

Reggel egyébként több kisebb részvény - így a Humet, az Econet, a Rába, a Synergon, a Graphisoft Park - kereskedését is felfüggesztették néhány percre, szintén azok nagy zuhanásának hatására. (Ha egy papír árfolyama a bázisárhoz képest - ami rendszerint az előző záróár - több mint tíz százalékkal csökken vagy emelkedik, úgy a rendszer néhány, de legfeljebb tíz percre automatikusan szünetelteti a papír kereskedését.)

Leállították a moszkvai tőzsdéket

A két moszkvai tőzsdén, az RTS-en és a MICEX-en szerdán a nyitás után alig fél órával felfüggesztették a kereskedést. A tőzsdei piacfelügyelet rendelte el a lépést, miután a jegyzések az RTS-en 11,2, a MICEX-en 14,3 százalékkal estek.

Az RTS, ahol a cégeket dollárban tartják nyilván, weboldalán jelentette, hogy egy órán át szüneteltetni fogja a kereskedést. A MICEX-en, ahol a jegyzések rubelben történnek, a kereskedést csak pénteken indítják újra, hacsak a piacfelügyelet másként nem rendelkezik - közölték.