IMF: recesszió és kamatcsökkentés jöhet

Vágólapra másolva!
Szeptemberi előrejelzéséhez képest is tovább csökkentette a világgazdaság globális növekedésére vonatkozó előrejelzését a Nemzetközi Valutaalap (IMF): októberi kitekintésében 3,9 százalékos növekedést vár az idén, jövőre 3,0 százalékot.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Szeptemberben még 4,0 százalékos, júliusban 4,1 százalékos globális növekedést valószínűsített. Magyarországon - ahol tavaly 1,3 százalékkal nőtt a gazdaság - az idén 1,9 százalékos, jövőre 2,3 százalékos növekedést vár az IMF, jelenlegi kitekintése szerint.

Az Egyesült Államokban - a jelenlegi prognózis szerint - az idén 1,6 százalékos, jövőre pedig mindössze 0,1 százalékos növekedést vár az IMF a hazai össztermékben. Szeptemberben 1,7 százalékos növekedést valószínűsített az Egyesült Államokban az idei évre, ezt megelőzően, júliusban csak 1,3 százalékot. A jövő évre szeptemberben - és júliusban is - még 0,8 százalékot prognosztizált.

Euróövezet: 0,2 százalékos bővülés

Az euróövezeti GDP-ben az idén 1,3 százalékos, jövőre 0,2 százalékos bővülést valószínűsít most az IMF. Szeptemberben az idei évre még 1,4 százalékot várt, júliusban pedig 1,7 százalékot. Szeptemberben a jövő évre 0,7 százalékos növekedést várt, a júliusban előrejelzett 1,2 százalékot már csökkentve.

A világgazdaság egésze tavaly még 5,0 százalékkal, az amerikai gazdaság 2,0 százalékkal, az euróövezeti pedig 2,6 százalékkal nőtt.

A kitekintés szerint a globális pénzügyi válság véget vet a felzárkózó európai piacok tartósan erős gazdasági növekedésének is, és a régió jelentősebb lassulás elé néz, főként jövőre: most az IMF az idei évre 5,0 százalékos, jövőre 3,5 százalékos növekedést vár a térségben, Törökország nélkül.

Bár az IMF szerint a felzárkózó Európában működő bankok amerikai jelzálogpiaci érintettsége alacsony, érinti őket a szélesedő nyugat-európai pénzügyi válság, így a gyengébb külső kereslet, és a szigorodó külső pénzügyi feltételek rányomják bélyegüket a beruházásokra és az exportra, miközben a magánfogyasztást a növekvő élelmiszer- és energiaárak fogják vissza.

Kátyúban a Baltiak

A felzárkózó európai térség országai közül leginkább a balti államok gazdaságát várja lassulni a valutaalap: Lettországban az idén és jövőre is, Észtországban pedig az idei évre a gazdaság zsugorodását várja.

A közép-európai régió egészében az idén 4,6 százalékos, jövőre 3,6 százalékos növekedést vár, ezen belül Csehországban az idén 4,0, jövőre 3,4 százalékos, Lengyelországban az idén 5,2, jövőre 3,8 százalékos, Szlovákiában az idén 7,4, jövőre 5,6 százalékos növekedést valószínűsít.

Csehországban és Lengyelországban tavaly 6,6-6,6 százalékkal, Szlovákiában 10,4 százalékkal bővült a gazdaság.

További kamatcsökkentés lehet szükséges

Az IMF szerint a világ vezető jegybankjainak keddi összehangolt, fél százalékpontos kamatcsökkentése a "helyes irányba tett lépés", de több kamatcsökkentési akció válhat szükségessé, ahogy a világgazdaság lassul.

Az IMF vezető közgazdásza a kamatcsökkentések bejelentését követő sajtóértekezletén úgy vélte: az 50 bázispontos csökkentés "nem csekélység", ugyanakkor szerinte jelenleg többre van szükség, különösen Európában. Olivier Blanchard hozzátette: a monetáris politika csak részválaszt adhat, és a pénzügyi ágazatban is több intézkedésre van szükség a problémák kezelésére.