Magyarország ellenáll a válságnak

Vágólapra másolva!
Az nemzetközi pénzügyi piaci válságot Király Júlia tornádónak titulálta, ugyanakkor kifejtette, hogy Magyarország nincs a krízis epicentrumában, a bankrendszer megfelelően működik, ezért az MNB egyelőre nem tervez rendkívüli intézkedéseket tenni. Ha azonban szükséges, a jegybank lépni fog a biztonság fenntartása érdekében. 
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A pénzügyi válsággal összefüggésben az európai bankok között felerősödött a bizalmatlanság, ez pedig irracionális reakciót vált ki. Az európai hatóságok olyan intézkedésekkel igyekeznek rendezni a helyzetet, amelynek eredményeképpen helyreállhat a bankok közötti és a befektetői bizalom. (A kedélyek megnyugtatása érdekében tegnap az uniós pénzügyminiszterek döntöttek a betétesek védelméről, ennek értelmében az egyes tagállamokban a betétgarancia összege 50 000 euróra emelkedik.)

Mivel a magyar pénzügyi rendszer szorosan kapcsolódik az európaihoz, közvetetten itthon is érezhető a válság, egyebek mellett a finanszírozási költségek emelkedésén keresztül. A magyar bankrendszer ugyanakkor stabil, jelentős tőketartalékkal rendelkezik az esetleges problémák rendezésére - mondta Király Júlia, a MNB alelnöke a "Jelentés a pénzügyi stabilitásról" című elemzésének ismertetésekor.

Komoly problémákra nem derül fény Magyarországon, a bankrendszerben nincsenek - a válság kirobbanásában szerepet játszó - úgynevezett "mérgező papírok" a bankközi piac működése normális és a likviditás is megfelelő szinten van. Semmi nem utal arra, hogy jelentős mértékű romlásra és a leánybankok anyavállalatai sem vonnak ki tőkét a magyar piacról.

A fent említett kockázatok ellenére a magyar piac tehát megfelelően működik, az MNB ezért egyelőre nem is készül intézkedéseket tenni, nem akar pánikot kelteni - fogalmazott az alelnök asszony, hozzátéve: ezzel együtt a jegybank fokozottan figyeli a rendszer működését, tud a kockázatokról és szükség esetén minden szükséges lépést megtesz a biztonságos működés fenntartása érdekében - emelte ki Király Júlia.

A hazai pénzügyi rendszernek a jövőben az alacsonyabb gazdasági növekedésből fakadó kockázatokkal kell számolnia: alkalmazkodnia kell ahhoz, hogy a likviditási nehézségek tartóssá válnak. Emiatt a hitelezés visszafogottabbá válthat, ez pedig lassabb gazdasági növekedést eredményezhet.