Semmi jóra nem számíthat a gazdaság

Vágólapra másolva!
A makro-, így a legutóbbi külkereskedelmi adatok alapján nincsenek jó kilátásai a magyar gazdaságnak, különösen azért, mert augusztusban a kivitel és a behozatal egyaránt csökkent a bázishoz képest - értékelték elemzők a KSH legfrissebb külkereskedelmi statisztikáját.  
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Bár az augusztusi 103,7 millió eurós deficit kisebb lett a piac által várt 275 millió eurónál, semmi jóra nem számíthat a magyar gazdaság.

A főbb exportpiacokon ugyanis romlanak a gazdasági kilátások, az eurózóna például recesszió-közeli állapotban van - mondta Barta György.

Kedvezőtlen adatok

A CIB Bank elemzője szerint az exportpiacok gyengélkedése miatt nem valószínű, hogy az év végén pozitív mérleggel zár a külkereskedelem, ám ha ez mégis így lenne, jövőre akkor sem jók a kilátások. Más makroadatok ugyanis, így például az ipari termelési adatok kedvezőtlenek, s ez negatívan hat a külkereskedelemre és a bruttó hazai termék (GDP) alakulására is.

Osztja Barta véleményét Suppan Gergely, a Takarékbank közgazdásza, aki elmondta a júliusi, 365,1 millió eurós, kiugróan magas hiány egy egyszeri importtétel miatt következett be, azért, mert az E.On feltöltötte a magyarországi gáztárolókat. Mivel ilyen egyszeri energiával kapcsolatos tételek már nem várhatók az év hátralévő idejében, az import is kisebb lesz a júliusihoz képest más hónapokban.

Leálló autógyárak, visszaeső kereslet

Nem kedvez a magyar gazdaságnak, hogy az exportpiacokon visszaesést mutat a kereslet. Ezt bizonyítja, hogy az utóbbi napokban több autógyártó is bejelentette a termelés leállítását, ami kihat a magyarországi üzemek, így a motorgyárak működésére is. Suppan Gergely úgy vélte, hogy a következő hónapokban nemcsak az export fékeződik le, hanem részben az olajárak csökkenése miatt import is, ami így együtt szintén nem tesz jót a gazdaságnak. Különösen azért nem, mert az import visszaesésének hátterében az is meghúzódik, hogy a lakossági fogyasztás nem igazán élénkül, s a beruházási piac sem növekszik.

Elképzelhető, hogy az év végén 200-250 millió euró többlettel zár a mérleg, ami talán tartható lesz jövőre is, ám a magyar gazdasági kilátások - az általános világgazdasági helyzet miatt - továbbra sem lesznek jók - mondta Suppan Gergely, hozzátéve: a gazdasági szereplők kedvezőtlen kilátásait jól mutatja, hogy szerdán az OTP jelezte, a bankok nem tudnak a vállalatoknak elegendő forrást biztosítani.