Nőtt a hazai befektetői kockázat

Vágólapra másolva!
Romlott valamelyest Magyarország általános országkockázati besorolása a londoni Euromoney gazdasági folyóirat által összeállított legújabb globális sorrendben, bár a magyar gazdaság továbbra is a 186 gazdaságot soroló lista legkevésbé kockázatos felső ötvenes mezőnyében van.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A legnagyobb londoni gazdaságpolitikai magazin által több tucatnyi piaci és politikai elemző értékelése alapján félévente összeállított kockázati rangsorban Magyarország a tavaly őszi 43., és az idei tavaszi 41. hely után most a 48-ikra került.

A térségi EU-országok közül a legjobb helyen továbbra is Szlovénia áll, egy hellyel visszacsúszva a 26-ikon.

Magyarország a tavaszi listán még három hellyel megelőzte az akkor 44. Szlovákiát, amely azonban most a 39. helyre lépett előre, miután hivatalossá vált, hogy jövőre az euróövezet tagja lesz.

Továbbra is Luxemburg az élen, lecsúszóban az USA, Irak az utolsó

Az első helyezett a tavaly őszihez és az idei tavaszi rangsorhoz hasonlóan Luxemburg, a megszerezhető általános 100 pontból 99,22-vel, utána Norvégia, Svájc és Finnország következik.

Az Egyesült Államok azonban, amely tavaly tavasszal a negyedik, tavaly ősszel pedig a hetedik helyen volt, már idén tavaszra a tizedikre csúszott vissza, és a most kiadott új listán is megmaradt ezen a helyen.

Londoni elemzők most már nagy biztonsággal jósolják, hogy az amerikai gazdaság recesszióba kerül; a legtöbb vélemény szerint ez már el is kezdődött.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének legutóbbi, meredeken rontott prognózisában például az áll, hogy a ház a múlt héten véget ért harmadik negyedévre az általa eddig várt fél százalékos éves amerikai GDP-növekedés helyett zéró növekedéssel, az idei negyedik és a jövő évi első negyedévben pedig egyaránt fél százalékos GDP-visszaeséssel számol, a korábbi 1,0 százalékos, illetve 2,0 százalékos növekedési prognózis helyett.

Az új Euromoney-lista utolsó, 186. helyére Irak került, a lehetséges 100 pontból 10,68-at szerezve.

Jelentős a visszaesésünk, magasabb a politikai kockázat

A Euromoney új országkockázati listáján - a számos kritérium alapján összeállított osztályzati rendszer alapján - a megszerezhető 100 pontból Magyarország a tavaly őszi 68,93 pont, és az idén tavasszal gyűjtött 69,04 pont után most 66,43 pontot kapott az általános kockázati kategóriában.

A legfontosabb részmutatók közül a politikai kockázat pontszáma az egy évvel ezelőtti 18,03, és a 2008. tavaszi 18,12 pont után ezúttal 17,48 lett. Ebben a kategóriában 25 pont a legjobb osztályzat, vagyis ez jelzi a legkisebb kockázatot.

E részmutató nem a tényleges belpolitikai kockázatot méri, hanem azt, hogy az egyes országok milyen eséllyel válnak nem fizetővé az import és az adósság után, illetve tagadják meg a külföldi részvénybefektetések osztalékának, vagy a befektetett tőkének a hazautalását.

A Euromoney által megkérdezett szakértők az általános gazdasági teljesítményre a lehetséges 25 pontból a tavaly őszi 10,47 pont és az idei első félévi felmérésben kimutatott 8,68 pont után most 10,36 pontot adtak Magyarországnak.

Jó szuverén hiteltörlesztők vagyunk

A Euromoney ugyanakkor a szuverén hiteltörlesztési késedelmek és átütemezések kategóriájában értelemszerűen most is megadta a lehetséges legjobb 10,00 pontot, mivel Magyarországnak az elmúlt fél évben sem voltak törlesztési hátralékai és átütemezett adósságai.

A hitelminősítési kategóriában Magyarország a megadható 10-ből a tavaly őszi 6,04 pont és az idei tavaszi 6,72 pont után az új listán 6,56 pontot kapott.

A Standard & Poor's, a világ legnagyobb hitelminősítője az előző országkockázati rangsor kiadása óta, a márciusban megtartott népszavazás után leminősítést valószínűsítő negatívra rontotta az addigi stabilról Magyarország "BBB plusz" szintű hosszú távú szuverén adósosztályzatának kilátását.

A tőkepiaci finanszírozási hozzáférés könnyűségét vagy nehézségét osztályozó kategóriában mindazonáltal a Euromoney a lehetséges 5 pontból a tavaly őszi 4,14 pont és az idei tavaszi 4,18 pont után ezúttal 4,25 pontot adott Magyarországnak.