Lépések a piac kiszáradása ellen

Vágólapra másolva!
Az Államadósság Kezelő Központ a piacokon kialakult rendkívüli helyzet miatt forintállampapírok kibocsátásának csökkentéséről döntött pénteken - tájékoztatott a szervezet.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A döntés értelmében gyakorlatilag az év hátralévő részében csak a lejáró adósság megújítására kerül sor, egyúttal módosul a kibocsátás szerkezete, ezzel igyekszik hozzájárulni a piac stabilizációjához.

Az ÁKK Zrt. az eredeti tervhez képest 200 milliárd forinttal csökkenti a nettó állampapír-piaci értékesítést, így az államkötvény-aukciókon meghirdetett mennyiségek 40-50 százalékkal csökkennek a korábbi értékesítésekhez viszonyítva.

Csökken az aukciós mennyiség

A társaság nem tartja meg a két hét múlva esedékes 15 éves államkötvények aukcióját, a három és tizenkét hónapos kincstárjegyek aukciós értékesítése pedig 10-20 százalékkal csökken. Tekintettel a megváltozott állampapír-keresleti viszonyokra, az ÁKK egyúttal a szokottnál gyakrabban rendez likviditási diszkont kincstárjegy aukciót, amelyeken a szokásos 6 hét körüli kincstárjegyek mellett hosszabb futamidejű kincstárjegyek értékesítésére is sor kerülhet.

A lépésekre azért van szükség, mert csütörtökön gyakorlatilag kiszáradt az állampapírpiac, nem volt vevő az magyar papírokra. (Ezt hívják a piac kiszáradásának.) A vásárlók eltűnése pedig jelentős hozamemelkedést okozott. (Az állampapírok hozamának emelkedése esetén az árfolyamuk csökken.)

Márciusban volt már ilyen

Hasonló eset fordult elő márciusban. Akkor szintén leállt a másodlagos állampapírpiac, gyakorlatilag nem voltak vételi és eladási ajánlatok. Az akár kis mennyiségű vételektől is azért ódzkodtak a piaci szereplők, mert nem lehetett felmérni, hogy milyen irányba viszi el az árakat.