Mindent vitt a Dow Jones

Vágólapra másolva!
Napon belüli történelmi rekordot döntött az ipari index pontban számított növekedése hétfőn, de a Nasdaq éa a Standard & Poor's is soha nem látott mértékben emelkedett.
Vágólapra másolva!

A vezető amerikai tőzsdei indexek 11 százalék körüli emelkedéssel zártak az összehangolt európai pénzügyi mentőcsomagoknak köszönhetően, ledolgozván korábbi veszteségeiket. Elképesztő ütemben nőtt a Dow Jones nyeresége hétfőn, óránként, majd félóránként 100 ponttal emelkedett a mutató értéke újabb és újabb rekordot döntve. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 9387,61 ponton zárt 11,08 százalék (936,42 pont) erősödéssel. A Dow minden idők legnagyobb napi pontnövekedésével zárta a kereskedést, százalékban kifejezve az ötödik legnagyobb napi ugrást jegyezték fel, az eddigi legnagyobb emelkedése 1933 márciusban volt, akkor a mutató 15 százalékot ugrott fel.

A technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 11,81 százalék (194,74 pont) emelkedéssel 1844,25 ponton fejezte be a hétfői napot. A múlt héten 75 éve nem látott heti szintű mélyrepülést bemutató S&P's 500 mutató ugyancsak csúcsra futott, és 11,6 százalékos erősödéssel zárta a napot.

A befektetőkben felcsillant a remény, hogy vége lehet a brutális veszteségek időszakának. A nyertesek listáját a bankok vezették: a Morgan Stanley például 86 százalékkal drágult a Mitsubishi UFJ Financial Grouptól származó 9 milliárd dollár friss tőke bevonása nyomán, de jelentősen nőtt az American Express és a Citigroup részvényeinek az árfolyama is. Emelkedett a kőolajipari cégek részvényeinek az árfolyama is: az Exxon Mobil 6,2 százalékkal, a Chevron 7,6 százalékkal drágult. Bloomberg-csúcsot javított (azaz amióta a Bloomberg jegyzi az árfolyamokat, nem jártak olyan magasan, mint hétfőn) az Alcoa Inc., a Johnson & Johnson, a Prudential Financial Inc.

Tőzsdezáráskor New Yorkban az euró 1,3580 dollárra erősödött a péntek késő esti 1,3574 dollárról. Az euró 252,17 forintot ért a péntek késői 256,58 forinttal szemben.