Emelkedést várnak New Yorkban

Vágólapra másolva!
Az amerikai határidős indexek hétfőn emelkedni kezdtek, miután a kormányok szerte a világon hatalmas összegeket biztosítottak a megroggyant bankrendszer számára, ami megnyugtatni látszik a befektetőket, és enyhíteni látszik a hitelpiac feszültségét.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A részvények Ázsiában is emelkedni kezdtek, Európában csaknem 6 százalékkal jutott magasabbra a meghatározó részvények áralakulását jelző FTSEurofirst 300 index; minden idők legrosszabb hete után az előzetes értékelések szerint akár 5 százalékos ugrással nyithatnak az iránymutató amerikai indexek is.

A hétfői kereskedés mindazonáltal visszafogott lesz, mert a Colombus Day ünnepnapi kereskedési rendjének megfelelően a kötvénypiac zárva marad, és hasonló ok - helyi ünnep - miatt nem volt adásvétel Japánban sem.

Nyitás előtt a Financial Select Sector SPDR, egy tőzsdei alap, amely a Standard & Poor's 500-hoz tartozó pénzügyi vállalatok részvényeinek teljesítményét követi, 7,6 százalékkal ugrott meg.

Több mint 30 százalékkal nőtt a Morgan Stanley árfolyama, miután a japán Mitsubishi UFJ Financial Group kedvezőbb feltételeket keres az amerikai bankkal megkötendő 9 milliárd dolláros befektetési üzlethez. A japán bank 21 százalékot vásárol meg a Morgan Stanley-ből, de részét nem törzsrészvények, hanem átalakítható elsőbbségi részvények formájában kapná meg.

A spanyol Banco Santander is előrehaladott szakaszban lévő tárgyalásokat folytat a Sovereign Bancorp Inc átvételéről; az üzlet értéke 2,5 milliárd dollár lehet. A hír hatására a Sovereign Bancorp árfolyama 11 százalékkal növekedett.

A hitelpiac enyhülésének jele, hogy mind a dollár, mind a font, mind pedig az euró bankközi hiteleinek költségei csökkeni kezdtek.

A határidős indexek közül az S&P 500 futures 46,70 ponttal nőtt, számított értéke felett alakul; 380 ponttal jutott magasabbra a Dow futures, 46,70 pontot nyert a Nasdaq 100 futures.