Gyeripaszka eladta a Hochtief tizedét

Vágólapra másolva!
Az RTS, a vezető orosz tőzsde szeptember elseje óta 50 százalékot vesztett - sőt 65 százalékot a májusban elért történelmi csúcs óta. A vihar nem kímélte Oroszország leggazdagabbnak tekintett emberét, Oleg Gyeripaszkát sem, aki arra kényszerült hogy eladja aktíváinak egy részét. Az elmúlt napokban túladott a kanadai Magna cégben 20 százalékos részesedésén, majd a Hochtief német cégben birtokolt 10 százalékon.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A Hochtief a ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. fő tulajdonosa, 37 százalékkal rendelkezik a BA Zrt.-ben, a társaság honlapja szerint. Gyeripaszka azonban áttételesen érdekelt maradt Magyarországon: jelentős részesedéssel rendelkezik ugyanis a másik építőipari konszernben, a Strabag osztrák anyavállalatában.

Gyeripaszka számos üzletágban érdekelt, de elsősorban a RusAl alumíniumipari vállalat és a Basic Element nevű holdingcég alkotja üzleti birodalmának bázisát. A GAZ autógyár és a Szojuz Bank is Gyeripaszkához tartozik.

Nincs miből építkeznie a felhőkarcolók királyának

Szergej Polonszkij, a moszkvai felhőkarcoló-király a maga részéről tudatta, hogy nincs miből finanszíroznia új épületek felhúzását. Az orosz milliárdosok listáját évről évre közzéteszi a Forbes magazin, de az Uralszib orosz bank elemzője, Chris Weafer szerint a lista jövőre alighanem jóval rövidebb lesz, mint az idei.

Számos első vonalbeli oligarchát kétszeresen is sújt a válság, mert tőzsdei részvényeiket elzálogosították, amikor azoknak az árfolyama a legmagasabb volt, hogy gigászi kölcsönöket vegyenek fel nagyra törő és kockázatos új projektjeik pénzelésére - húzza alá Vlagyimir Fedorin, a Forbes magazin orosz változatának helyettes főszerkesztője.

Nagyot bukott Csicsvarkin

Egy orosz multimilliomos, Jevgenyij Csicsvarkin így fogalmazott a krízis kapcsán: "Senki sem látott még ilyen válságot. Senki sem tudja, mitévő legyen. Egy életmód kérdőjeleződött meg" - állapítja meg. Csicsvarkinnak ugyan még megvan a narancsszínű Porschéja, de el kell ismernie, hogy a válság nyomán "ötször olcsóbban" adta el cégét, a mobiltelefonok kereskedelmében piacvezető Eurosetet, mint amennyit korábban ért.

A 34 éves üzletember az elmúlt napokban a lehető legrosszabb körülmények között kényszerült megválni 50 százalékos részesedésétől. Csicsvarkin, akárcsak számos más orosz üzletember, az olcsó hitelek hullámát lovagolta meg az elmúlt években, hogy agresszíven kiterjessze üzleti érdekeltségeit. Az 1997-ben alapított Euroset ma 3 milliárd dollárnyi üzleti forgalmat bonyolít le és ötezer ügynöksége működik az országban.

Szeptemberben azonban a már több hónapja fenyegető likviditási válság elérte Oroszországot is. A bankok, amelyek maguk is bajba kerültek, elutasították az általa felvett kölcsönök újrafinanszírozását. A válság miatt kénytelen volt tehát eladni portfólióját. Csicsvarkin szerint még nincs padlón és rendelkezik pénzalapokkal, "de nem elegendővel". A Kommerszant című lap értesülése szerint partnere, Timur Artyemjev és ő, akik 50-50 százalékos részesedéssel bírtak a cégben, együtt 400 millió dollárt kaptak, ami azt jelenti, hogy 1600 millió dollárt vesztettek.