Eufória Ázsiában, derűlátás Európában

Vágólapra másolva!
Az ázsiai tőzsdéken - hétfőhöz hasonlóan - kedden kiváló hangulat uralkodott, a térség fontosabb indexei óriási emelkedést produkáltak. Szakértők szerint az európai parketteken is a vevők veszik kezükbe az irányítást a nyitás után.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A világ részvénypiacain hétfőn látott optimizmus kedden is meghatározta az ázsiai és csendes-óceáni parkettek hangulatát, a befektetők eufórikus hangulatban vásároltak. A hétfőn szünnap miatt zárva tartó tokiói tőzsde irányadó indexe, a Nikkei több mint 14 százalékkal emelkedett. Hasonló erősödésre legutóbb 18 éve volt példa Tokióban.

A mutató teljesítményét meghatározó 225 részvény között nem volt olyan, amely veszített volna értékéből. A legrosszabbul szereplő papír is 0,6 százalékkal drágult. A legjobbak 25-43 százalékos pluszt termeltek.

A tokiói szárnyalással párhuzamosan a hongkongi Hang Seng index több mint 4 százalékkal gyarapodott, az ausztrál parkett mutatója, az S&P/ASX 200 3,7 százalékkal került feljebb, a szöuli tőzsde pedig bő 6 százalékos emelkedést ért el.

Európában is hegymenetet várnak a szakértők, elsősorban azért, mert a hírek szerint az Egyesült Államok 250 milliárd dollárt fordít bankok feltőkésítésére. Az amerikai pénzügyminiszter ezzel kapcsolatos hivatalos bejelentésére kedden délután kerül sor.

Az amerikai határidős mutatók szintén drágulást vetítenek előre: a Dow Jones ipari átlag 174 pontos emelkedést mutatott kedd reggel, a technológiai index, a Nasdaq pedig 15 ponttal került feljebb.