Drasztikus aranydrágulás jöhet

Vágólapra másolva!
A jövőben jelentősen emelkedhet az arany ára a bankmetési akciók miatt - véli a Merrill Lynch amerikai befektetési bank szakértője. A nemesfém árának száguldása elsősorban akkor valószínű, ha a piacokon hosszú távon a bizonytalanság lesz az úr.
Vágólapra másolva!

Az arany unciánkénti ára 1500 dollárra emnelkedhet a jövőben, mivel a pénzügyi rendszer megmentésére irányuló akciók komoly inflációs nyomást generálhatnak, s elsősorban az árupiacokon alakulhat ki áremelkedés - véli Francisco Blanch, a Merril Lynch szakértője.

Az amerikai befektetési bank prognózisa némiképp furcsa, mivel a prognoszta nem határozta meg, hogy az arany jegyzése mikor éri el az említett 1500 dollárt, ami 75 százalékkal haladja meg a keddi, 855 dollár körüli árfolyamot.

Menekülési célpont

Pillanatnyilag csak az aktuális hangulat határozza meg a piacok teljesímtényét, a fundamentális tényezők szinte nem vagy alig játszanak szerepet az árfolyamok alakításában.

Ilyen rendkívüli volatilitás (változékonyság) mellett az arany jó lehetőséget kínál a befektetőknek, vagyis ha hosszabb távon fennmarad a bizonytalanság, akkor valóban erőteljes drágulás jöhet az aranypiacon - kommentálta a Merrill Lynch előrejelzését Siklér Gyula, a Solar Capital elemzője, aki jelezte továbbá: az arany egyik legfontosabb jellemzője, hogy megőrzi értékét, így az infláció elleni védekezésnek is az egyik legkedveltebb eszköze a nemesfém.

A kurzus tesztelheti a korábbi csúcsot

A mostani kiszámíthatalan piaci hangulatban szinte lehetetlen megjósolni, hogy merre mehet, illetve meddig emelkedhet az arany ára. Ha a pesszimista forgatókönyv érvényesül, és nem sikerült rendezni a pénzügyi szektor helyzetét, akkor az 1500 és 2000 dolláros árszint elérését sem lehet kizárni - tette hozzá Siklér Gyula.

Az elmúlt időszakban 730 és 920 dollár között ingadozott a kurzus, ha a jegyzés a következőkben átviszi az intervallum felső határát, akkor a korábbi 1000 dollár feletti csúcs is ostrom alá kerülhet. .