Jövőre zsugorodik az ír gazdaság

Vágólapra másolva!
Írország pénzügyminisztere szerint az ország gazdasága jövőre 0,75 százalékkal zsugorodik. A "kelta tigris"-nek nevezett, hosszú éveken át gazdasági téren igen gyorsan fejlődő állam gyakorlatilag recesszióba került már, és ennek figyelembe vételével készült jövő évi költségvetése, amely komoly megszorításokat is tartalmaz.
Vágólapra másolva!

Brian Cowen miniszterelnök ezen költségvetés védelmére kelt szerdán, azt hangoztatva, hogy az az új időszak legsorsdöntőbb büdzséje, mert a hirtelen leromlott közpénzügyi helyzetet kell kezelnie, és "nem lágy megoldásokkal".

A kormányzat egy új jövedelemadó-kiegészítést vezet be, 1-2 százalékos kulccsal, továbbá megadóztatják a repülőgépes utazásokat. A sport- és szerencsejáték-fogadások után kirótt adót, továbbá az alkohol és a cigaretta jövedéki adóját emelik. A kiadások csökkentése mellett ez utóbbiak biztosítanak a költségvetésnek plusz 2 milliárd eurót.

Cowen közölte, hogy egyetlen kormányfő sem sugalmazhat olyat, hogy a recesszió, amely kopogtat mindenütt, elkerüli az országát. Jelezte, hogy a közszférában reformokra készül, beleértve az alkalmazotti létszám csökkentését.