Gyurcsány és Orbán összefogtak

Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kabinetfőnökén keresztül azt kérte Orbán Viktortól, vesse latba befolyását annak érdekében, hogy az európai konzervatív pártok is támogassák a Magyarország által javasolt négy pontot. Erről a kormányszóvivő tájékoztatta az MTI-t szerdán. A Fidesz elnöke segít.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc kedden jelentette be, hogy a magyar kormány négypontos javaslatot terjeszt az állam- és kormányfők elé a pénzügyi válság leküzdése érdekében.

A magyar javaslat a következő négy pontot tartalmazza:

1. Megváltoztatná a kohéziós politikai szabályozást a kis- és közepes vállalatok javára, így az egyes programokon belül kisebb lenne a nemzeti hozzájárulás minimálisan megkövetelt mértéke. Ez elsősorban a kohéziós alaphoz hozzáférő közép-kelet európai országok számára kedvező, hiszen az önrész csökkenésével ugyanazokat az EU-s forrásokat kisebb állami hozzájárulással vehetnék igénybe, ez pedig az államok szempontjából komoly kiadáscsökkentő tényező.

2. A recessziós időben fel kellene függeszteni a GDP arányosan háromszázalékos államháztartási hiány további csökkentésére vonatkozó kötelezettséget. Ez a maastrichti kritériumok egyikének "puhítását" jelenti.

3. Az Európai Központi Bank, függetlenül attól, hogy egy ország tagja-e az euróövezetnek, ugyanazokat az intervenciós eszközöket használhassa az Európai Unió tagjainak esetében.

4. A pénzügyi felügyeletek tevékenységében új, egységes EU szabályozást kell bevezetni - áll a magyar kormány javaslatában.

Daróczi Dávid arról is beszámolt, hogy a miniszterelnök Brüsszelből is folyamatosan figyelemmel kíséri magyarországi gazdasági folyamatokat, a forint árfolyamának alakulását illetve a tőzsdei híreket. Az MTI kérdésére jelezte, a kormányfő Simor Andrással, a jegybank elnökével is beszélt már a szerdai nap folyamán.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke kabinetfőnökén, Deutsch Tamáson keresztül arról tájékoztatta Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, hogy természetesen közbenjár az Európai Néppárthoz tartozó pártvezetőknél az Európai Tanács elé terjesztett négypontos magyar javaslat elfogadása érdekében.

Később Orbán az újságírókat Brüsszelben személyesen tájékoztatta tárgyalásairól. A fideszes politikus azt kérte Brüsszelben európai néppárti vezetőktől, hogy támogassák a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által az EU-csúcsértekezleten előterjesztendő javaslatokat a pénzügyi válsággal kapcsolatos vitában.

"Arra nem tudok garanciát vállalni, hogy komolyan is veszik a magyar miniszterelnököt" - jegyezte meg a Fidesz elnöke, és hozzátette: "a magyar, aki hazudik - ez a beceneve a miniszterelnöknek, tehát így beszélnek rólunk".

Nem hivatalos értesülés szerint Orbán Viktor Nicolas Sarkozy francia elnöknek és Angela Merkel német kancellárnak vetette fel a magyar kormányfőtől várható javaslatok ügyét. A Fidesz elnöke azt mondta az újságíróknak: különösen arra kíváncsi, hogy az uniós csúcson elfogadják-e Gyurcsány harmadik javaslatát, amely az Európai Központi Bank intervenciós eszközeinek alkalmazására vonatkozik, ez ugyanis eurót juttathatna Magyarországnak.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem Brüsszelben kell megoldani Magyarország problémáit. Szerinte az egyik legfontosabb dolog a bizalom helyreállítása, hiszen Magyarországon hitelességi válság van, és ezzel a szocialista párt "láthatóan nem tud megküzdeni".

A másik teendő - folytatta Orbán Viktor - az, hogy "miután nem lehet a magyar piacon magyar forintért kellő mennyiségű valutához jutni, a Nemzeti Bank elnökének mozgósítania kell a devizatartalékok egy részét".