Mindent alulmúl a Dow Jones

Vágólapra másolva!
Huszonegy éves mélypontra zuhant a Dow Jones, az ipari index (DJIA) 1987 óta százalékban számolva a legnagyobb egynapi gyengülést szenvedte el, pontban számolva pedig története során a második legnagyobb esést hozta szerdán.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A hétfői kereskedés kísértett az amerikai piacokon, a vezető mutatók ugyanis markánsan gyenge nyitást követően még szigorúbb eséssel fejezték be a kereskedést szerdán. A DJIA stabilan esett egész nap, mínusz 600 ponton is járt, végül 733 pontos szakadással 7,87 százalékos értékvesztéssel zárta a szerdai kereskedést. A mutató harminc komponense közül 29 süllyedést volt kénytelen elkönyvelni csengetéskor. Az index 1987 óta legnagyobb egynapi százalékban számított veszteséggel zárt. A befektetőket aggasztja, hogy a hitelválság mérséklésére tett erőfeszítések nem lesznek elegendőek a recesszió megelőzésére.

A Nasdaq mutatója ugyancsak sötéten teljesített, az amúgy is sivár nyitás - ami gyenge keddi zárást követett - után 2003 óta legalacsonyabb szinten fejezte be a napot. A technológiai papírokkal telített index 8,47 százalékos (150,68 pont) csökkenéssel 1628,33 ponton fejezte be a napot. A Standard & Poor's 500 mutató is izmosta bukott, zárásra kilenc százalékkal vékonyodott.

Tovább rontott a befektetői hangulaton, hogy a múlt hónapban a vártnál nagyobb mértékben, három éve legnagyobb ütemben csökkentek a kiskereskedelmi eladások az Egyesült Államokban - szerdán közölt adatok szerint. A lakossági kiadások adják az amerikai gazdasági aktivitás kétharmadát. Növelte a vezető tőzsdemutatók veszteségét az olajipari papírok áresése is, miután négy dollárt meghaladó mértékben hanyatlott a kőolaj ára. Este hozták nyilvánosságra az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed-nek, az amerikai gazdaság központjainak állapotáról kiadott időszakos jelentését, az úgynevezett Bézs Könyvet. Ennek lényege, hogy szeptemberben mind a 12 Fed-körzetben csökkent a gazdasági aktivitás, miután mérséklődtek a tőkebefektetések, és a fogyasztók visszafogták a kiadásaikat.

A hitelpiac zavarai "jelentős fenyegetést" jelentenek a lassulóban levő amerikai gazdaságra - jelentette ki szerdán Ben Bernanke, a Fed elnöke. A pénzügyi piacok zavarai, valamint a pénzintézetekre nehezedő nyomás "jelentős fenyegetést jelentenek a gazdasági növekedésre", mivel akadályozzák a hitelek áramlását a háztartások, a vállalatok, továbbá az államok és önkormányzatok felé - foglalt állást Bernanke a New York-i Közgazdasági Klubban.

Tőzsdezáráskor New Yorkban az euró 1,3504 dollárra gyengült a keddi késő esti 1,3626 dollárról. A dollár 100,58 jenre csökkent az előző napi 101,93 jenről. New Yorkban az arany ára unciánként a legközelebbi, októberi határidőre 80 centtel 835,50