Gyurcsány: Elsődleges a pénzügyi rendszer stabilitása

Vágólapra másolva!
A mostani helyzetben "minden lépést aszerint kell megítélni, hogy a pénzügyi rendszer stabilitását szolgálja-e" - mondta péntek délelőtt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Parlamentben, miután nemzetközi befektetőkkel, pénzpiaci szereplőkkel tárgyalt.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány a legfontosabbnak tehát a pénzügyi stabilitást nevezte, a finanszírozás biztonságát hangsúlyozta. Mindez azt jelenti, hogy a költségvetés tervezésekor a kormány a lehető legkonzervatívabb becslésekre alapozza a jövő évi módosított terveket. (Veres János pénzügyminiszter szintén pénteki bejelentése szerint 1,2 százalékos gazdasági növekedéssel számol 2009-ben a kormány a büdzsé összeállításakor.)

A miniszterelnök szerint a pénteki tanácskozás résztvevői egyetértettek abban, hogy a kormány és a vele együtt fellépő jegybank, pénzügyi felügyelet és más, állami és piaci szereplők is azt tették, amit tenniük kellett az elmúlt héten. Nem soroltak fel egyetlen intézkedést sem a tancáskozás résztvevői, amelyet elmulasztott volna a kabinet a héten - derült ki a miniszterelnök szavaiból.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy adócsökkentés akkor kerülhet szóba, amikor az Európán "lazít a szorítás", vagyis újjáéled a pénzügyi rendszer, beindul a növekedés, és akkor ezt megtámogathatja a magyar állam is az adóelvonás mérséklésével. Ha ez egy éven belül történik, akkor egy év múlva lesz átfogó adócsökkentés, ha két év múlva, akkor két esztendővel később kerül rá sor, hangsúlyozta a kormányfő. Mindenféle középtávú adóprogramnál is azonban a pénzügyi stabilitás megőrzése a legalapvetőbb szempont, hangsúlyozta a miniszterelnök.

A miniszterelnök bejelentette, hogy együttműködésre készülnek az Európai Unió hatóságaival, és a kormány kész megtámogatni a hazai pénzpiac külföldi tulajdonban lévő szereplőit is. Ehhez azonban brüsszeli egyeztetésekre is szükség van.

A miniszterelnök elmondta, hogy a kormány mindent megtesz a likviditás fokozására a pénzpiacokon, de ebben nem az állam, hanem a Magyar Nemzeti Bank és a pénzpiac más szereplői sokkal fontosabb jogokkal, hatáskörökkel rendelkeznek. A fizetőképességet először is forintban, aztán pedig euróban kell fenntartani Gyurcsány szerint. Ezután következhet a többi valuta, így például a svájci frank, fejtegette.