Buffett sem győzte a statisztikát, esett New York

Vágólapra másolva!
Gyengültek a vezető New York-i tőzsdemutatók pénteken. A kereskedők szerint egész nap folyt a trendkeresés, aminek a következtében a tőzsdemutatók többször álltak a csütörtöki záró szint felett is. A Marketwatch.com szerint 28-szor fordult meg a trend a pénteki kereskedés során. A lakásépítési statisztikák mélypontra kerülését Warren Buffett befektetéseket ösztönző nyilatkozata sem tudta ellensúlyozni.
Vágólapra másolva!

A technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 0,4 százalék (6,42 pont) gyengüléssel 1711,29 ponton fejezte be a napot. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 8852,22 ponton zárt 1,4 százalék (127,04 pont) csökkenéssel.

A héten a DJIA indexe 4,75 százalékkal nőtt, a Nasdaq mutatója 4,1 százalékkal erősödött. A szakértők szerint a szeptemberben megkezdett lakásépítések csalódást keltő számát nem tudta ellensúlyozni a Honeywell International Inc, a Google Inc és az Advance Micro Devices Inc meggyőző profitjelentése.

Visszaesett a lakásépítés

A lakásépítések száma 6,3 százalékos csökkenéssel 817 ezerre mérséklődött, ami 1991 januárja óta a legkisebb érték, és jelentősen elmarad az elemzők által várt 880 ezertől. A beadott építési engedélyek száma szeptemberben 8,3 százalékkal, 786 ezerre esett.

Mindez például a Caterpillar bulldózergyártó cég részvényárfolyamait 7 százalékkal nyomta le a tőzsdén - írja a Bloomberg.

A recessziós félelmek közepette a piac nagy figyelemmel követi a vállalati eredményeket, azt kutatva, vajon mekkora a lakáspiac összeomlásának a hatása. A szakértők ugyanakkor rámutattak arra, hogy szinte kiszámíthatatlanok a piaci reakciók: a kényszerlikvidálások például előre nem látható árfolyammozgásokat indíthatnak el.

Warren Buffett vásárol

A pénteki erősödés hajtóereje részben az volt, hogy drágultak az olajipari részvények a kőolaj árának az emelkedésére. Ezt az a várakozás váltotta ki, hogy az OPEC termelésének a csökkentéséről dönt a jövő héten.

Erősítette a befektetői bizalmat Warren Buffett-nek a The New York Timesban megjelent írása, amelyben azt közölte: vásárolni kezdte az amerikai részvényeket. A leggazdagabb amerikai, a Berkshire Hathaway Inc befektető társaság vezetőjének tanácsait általában sok befektető követi.