Széles olajügyi összefogást akar az OPEC

Vágólapra másolva!
A pénzügyi válság újabb hulláma nyomán az utóbbi időben meredeken csökkenő olajár cselekvésre készteti az OPEC-et. A szervezet várhatóan kitermeléscsökkentésről dönt, és ehhez egyéb nagy exportőröket is megnyerne.
Vágólapra másolva!

Bármit határoz is a Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) a jövő héten tartandó rendkívüli ülésén, ahhoz a szervezeten kívül lévő olajtermelő országoknak is csatlakozniuk kellene - fejtette ki Londonban a szervezetben Iránt képviselő vezető.

Mohamed Hatibi nem említette, hogy milyen döntés várható az ülésen, előzőleg azonban az OPEC vezetői többször is hangoztatták a kitermelés csökkentésének szükségességét megakadályozandó az árak további süllyedését.

Pénteken egyebek mellett arra a hírre emelkedett a kőolaj ára, hogy az OPEC bejelentette, az eredetileg november 18-ára tervezett rendkívüli ülését október 24-ére hozta előre. A szakértők azzal számolnak, hogy az utóbbi időszakban gyors ütemben hanyatló olajár miatt termelésének a csökkentéséről dönt az OPEC.

Egy OPEC-forrás pénteken kijelentette: az olajtermelő országok hajlanak arra, hogy novembertől 1-1,5 millió hordóval csökkentsék a szervezet napi olajtermelését. Az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében az északi-tengeri Brent péntektől legközelebbivé vált decemberi lejárata 1,76 dollár emelkedéssel 69,60 dolláron fejezte be a napot.

A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta novemberi jegyzése 2,00 dollárral 71,85 dollárra nőtt.

A szervezeten kívüli egyik legnagyobb termelő, Oroszország korábban az OPEC-cel való együttműködés szorosabbra fűzése mellett szállt síkra. Hatibi szerint rajta kívül Szudán, Mexikó és Norvégia csatlakozhat egy esetleges kitermeléscsökkentéshez.