A régióból nem lóg ki a budapesti börze

Vágólapra másolva!
Az egy évvel ezelőtti szintekhez képest bő 50 százalékos leértékelődést mutat a budapesti részvénybörze irányadó indexe. Ezzel ugyan felülmúlja a tengerentúli irányadó index és a londoni mutató süllyedését, a régiós átlagtól azonban nem tér el. A térség legjobbja a pozsonyi mutató, amely kevesebb, mint 10 százalékkal került lejjebb egy év alatt.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi tizenkét hónapban a nemzetközi pénzügyi válság hatásai miatt tekintélyes süllyedést voltak kénytelenek elkönyvelni a részvénypiacok, így a budapesti börze mutatója, a BUX is jelentősen gyengült.

Tavaly október közepén 27 200-28 000 forint közötti zártóértékeket jegyzett fel a statisztika, míg a múlt pénteken mindössze 12 928 pontos végeredményt ért el a BUX, azaz több mint 52 százalékkal került lejjebb.

Ez hatalmas mínusznak felel meg, bőven felülmúlja világ a vezető részvényei közé sorolt New York-i Dow Jones és a londoni Footsie 34, illetve közel 40 százalékos gyengülését, ám régiós összevetésben nem tartozik az extrém teljesítmények közé, sőt, megfelel az átlagnak.

A legrosszabbak

A térségben az egyik legrosszabb teljesítményt a belgrádi börze mutatta, az irányadó index - a Belex-15 - több mint 70 százalékot veszített értékéből, 2742 pontról 800 pont körüli szintre esett. A múlt pénteken záráskor feljegyzett 815 pontnál jóval lejjebb is járt az index, október 10-én 708 ponton fejezte be a kereskedést, ami történelmi mélypontot is jelent. (A legmagasabb értéket egyébként 2007. május 3-án érte el a Belex, akkor 3335 ponton végzett.)

A gyengébben teljesítők közé sorolható a bolgár tőzsde is, amelynek mutatója, a Sofix az 1800 pont feletti tartományból egy év alatt 600 pont körüli szintre, vagyis a harmadára esett.

A régiós indexek közül messze a pozsonyi piac mutatója, a SAX szerepelt a legjobban, értéke - Bloomberg adatai szerint - egy évvel ezelőtt 440 pont körül volt, legutóbbi záráskor pedig 408 pontnál tartott az index, vagyis a térségben jellemző 50-70 százázalékos süllyedésekkel szemben kevesebb mint 10 százalékkal került lejjebb.

Zágrábban az INA-ról szól az október

A zágrábi tőzsde egy évvel ezelőtt október október 19-én 5368 pontnál járt a börze zárásakor, a múlt pénteken pedig 2531 pontot ért a mutató, vagyis több mint 52 százalékkal csökkent az index (Crobex) értéke.

Az elmúlt napokban egyébként a budapesti börze egyik legnagyobb cége, a Mol ajánlata volt a fókuszban a zágrábi börzén. A horvát olajtársaságban korábban 25 százalékos részesedést jegyző Mol szeptember 5-én tett ajánlatot az INA közkézen forgó 30 százalékot meghaladó pakettjére.

Eleinte az INA tulajdonosai kevesellték a magyar társaság ajánlatában szereplő 2800 kunás részvényenkénti vételárat, ám az árfolyamok meredek esése miatt később változott az álláspontjuk. Végül a Mol 22,1 százalékos részvénycsomagra tett szert az ajánlat révén, a befolyása így 47,15 százalékra nőtt.

Bécs nagyobbat esett

A szlovén mutató, az SBI 20 néven ismert index egy évvel ezelőtt még a 11 500-12 000 ezer pont körüli tartományban volt, előző pénteken már csak 5545 pontot ért a kereskedés zárásakor, vagyis 52 százalékkal, több mint hatezer ponttal esett vissza.

A Budapesti Értéktőzsdében többségi tulajdonnal rendelkező Wiener Börse AG által működtetett bécsi részvénypiacon is hasonló mértékű volt a leértékelődés az utóbbi 12 hónap során. Az ATX ezelőtt egy évvel 4796 pontról fokozatosan került lejjebb, az előző pénteket mindössze 11 ponttal 2000 pont felett zárta, ez pedig közel 60 százalékos leértékelődésnek felel meg, vagyis az 52-53 százalékos átlagnál nagyobb volt az esés.

A varsói irányadó index, a WIG-20: egy évvel ezelőtt - október 19-én feljegyzett - 3813 pontról a múlt péntekig 1800 pontra gyengült, vagyis a korábbi érték 47 százalékára süllyedt a mutató. Prágában a legutóbbi kereskedési napon 843 ponton végzett a mutató, ez pedig 55 százalékos mínuszt jelent az egy évvel korábbi helyzethez képest.

A varsói tőzsde megvenné a prágait

Utóbbi tőzsdére egyébként a varsói társa vetett szemet: a lengyel börzét működtető vállalat szeptember végén 200 millió eurót - mintegy ötmilliárd cseh koronát - ajánlott fel a prágai értéktőzsde százszázalékos részvénycsomagjának a megvételéért.

A cseh lapok szerint eddig a bécsi értéktőzsde, a Nasdaq transzatlanti tőzsde, a New York Stock Exchange, a londoni tőzsde és a Deutsche Börse adott be ajánlatot. Szakértők becslése szerint a múlt évben közel 200 millió koronás adózott nyereséget produkáló prágai börze 5-10 milliárd koronát érhet.

Mit hoz a jövő?

A globális részvények a csúcshoz képest 43 százalékkal értékelődtek le, a fejlődő piacokon - amelyek magukban foglalják a régiós börzéket - ennél jelentősebb, 55 százalékos volt az átlagos visszaesés - derül ki az ING Bank elemzéséből, amely szerint a nemzetközi részvénypiacok jelenleg értékeltségi szintjei azt jelzik, hogy jelentős csökkenés várható a jövőben elért vállalati eredményekben is.

Az európai részvényeknél átlagosan 45 százalékos eredménycsökkenés árazódott be, globálisan pedig 40 százalékos visszaesést valószínűsítenek az október elején feljegyzett záróárak. Még a nagy történelmi recessziókkal összehasonlítva is jelentős ez a csökkenés, hiszen a ciklikus iparágaknál már 60 százalékos eredménycsökkenést vár a piac.

Közel van a piac alja

A bank szakemberei szerint a rendkívül jelentős volatilitás a továbbiakban is megmarad, de már nagyon közel van a piac alja. Fontos megjegyezni, hogy az alacsonyabb inflációs környezet a részvények értékeltségi szintjeire várhatóan jó hatást fog gyakorolni.

Persze nincs garancia a piacok folyamatos és fenntartható felépülésére a közeljövőben. Ennek beindulása általában hat hónappal előzi a vállalati eredményekben ténylegesen jelentkező mélypontot, amit az ING prognosztáis 2009 második felére várnak.