A Vöröskeresztet is megviseli a válság

Vágólapra másolva!
Vészesen csökkenhet a Nemzetközi Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaság (IFRC) költségvetése, mert a pénzügyi válság miatt sok nyugati kormány a bajba jutott polgárok megsegítésére koncentrálhat a külföldi segélyprogramok helyett - mondta Bekele Geleta, a szervezet főtitkára.
Vágólapra másolva!

Az IFRC főtitkára attól tart, hogy leépítésre és szigorú takarékoskodásra lesz szükség, ha a nyugati nagylelkűséget szűkkeblűség váltja fel. "Súlyos következményei lehetnek a válságnak, ha nem jön enyhülés hamarosan" - mondta Geleta a szervezet johannesburgi konferenciájának sajtótájékoztatóján.

A Nemzetközi Vöröskereszt éves költségvetése az humanitárius krízisek számától és súlyosságától függően 400 millió svájci frank (70 milliárd forint) és több milliárd svájci frank között mozog. "Át kell majd gondolnunk, hogy miként lehet visszafogni a költségeket" - mondta az etiópiai származású főtitkár. "Nagy kreativitásra lesz szükség, hogy minimalizálni tudjuk a pénzügyi válságnak a Vöröskeresztig gyűrűző hatásait."

A fekete kontinens pénzügyi rendszerét megkímélte a válság, a csökkenő nyersanyagárak és az export várható visszaesése miatt azonban adódhatnak problémák a munkaerőpiacon - hangzott el az IFRC sajtótájékoztatóján.