Állami támogatás a Szibnyeftnek és a Sberbanknak

Vágólapra másolva!
Az orosz állam, Alekszej Kudrin pénzügyminiszter pénteki ígéretéhez híven, a jelek szerint megkezdte a részvényvásárlásokat: a támogatásban hétfőn a Sberbank állami nagybank részesült, amelynek árfolyama az első félévi jelentés publikálása nyomán lezuhant, és megfigyelők szerint a vásárlások növekedéséből ítélve hasonló mentőövet kapott a Rosznyeft kőolajipari konszern is.
Vágólapra másolva!

Délelőtt az árfolyamok többnyire emelkedtek, de ez a folyamat a déli órákra kimerült, és mindkét tőzsdén igen sok papír kereskedelmét állították le bizonyos időszakokra az árfolyamok zuhanása miatt.

A zárás időpontjára azonban a legnagyobb részvények 1,3-15,2 százalékos növekedést értek el a két legnagyobb orosz tőzsdén, a devizaalapú RTS indexe 4,91 százalékkal 700,41 pontra, a rubeljegyzésű Micex-index 4,47 százalékkal 626,42 pontra emelkedett a nap folyamán.

A Gazprom részvényének ára 6 százalékkal, a Lukoilé 5,9 százalékkal, a Gazprom Nyefté 7,9 százalékkal, bizonyosan az állami vásárlásnak köszönhetően a Sberbanké 9 százalékkal, föltehetően ugyanezen okból a a Rosznyefté 8,8 százalékkal emelkedett.