Ernst & Young: A britek már recesszióban

Vágólapra másolva!
A brit gazdaság már recesszióban van, és a jövő évi átlagos eredmény is negatív lesz az egyik vezető londoni üzleti tanácsadó cég hétfői előrejelzése szerint. Ez lenne csaknem két évtizede az első, teljes évi recesszió Nagy-Britanniában.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Az Ernst & Young könyvvizsgáló csoport ITEM Club nevű gazdaságelemző központjának hétfőn Londonban közzétett legújabb prognózisa szerint a brit gazdaság - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság - állapota az elmúlt negyedévben "drámai mértékben romlott", a recesszió már elkezdődött, és a GDP-érték a következő három negyedévben is csökkenni fog.

A ház azzal számol, hogy jövőre évi átlagban 1 százalékkal kisebb lesz a brit GDP az ideinél, és 2010-ben is csak 1 százalékos gazdasági növekedésre lehet számítani. Az ITEM Club londoni elemzői kiemelik, hogy 2009 lehet 1992 óta az első olyan év, amelynek egészére számítva visszaesik a brit GDP-érték. A brit recessziót más elemzők is nagy bizonyossággal jósolják.

A Brit Iparszövetség (CBI) nemrég kiadott friss - és meredeken rontott - előrejelzése szerint a brit gazdaság a recesszió "kezdeti szakaszában jár": bruttó kibocsátási értéke az idei harmadik negyedévben az előző negyedévről valószínűleg 0,2 százalékkal csökkent, és tovább 0,1 százalékos GDP-visszaesés várható a negyedik negyedévre.

A CBI 2009 egészére ugyan nem jósol recessziót, de jövő évre szóló brit GDP-növekedési prognózisát igen meredeken, a korábbi 1,3 százalékról 0,3 százalékra rontotta.

Nemrégiben a fejlett ipari térség Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezete (OECD) is azt közölte, hogy új előrejelzése szerint a brit gazdaság már recesszióban van. A szervezet azzal számol, hogy a brit GDP-érték a harmadik negyedévben 0,3 százalékkal esett vissza, a negyedikben 0,4 százalékkal fog csökkenni.

Az ITEM Club hétfői prognózisa szerint még nem ért véget a súlyos brit ingatlanpiaci visszaesés sem. A cég azt jósolja, hogy az ingatlanárak az idén átlagosan 14 százalékkal, jövőre 10 százalékkal zuhannak, és 2010-ben várható stabilizáció.

A Standard & Poor's, a világ legnagyobb hitelminősítője minapi előrejelzésében azt jósolta, hogy az ingatlanárak zuhanása miatt 2010-re kétmillió brit lakástulajdonos kerülhet a "negative equity" állapotába.

A kifejezés azt jelenti, hogy a lakóingatlan értéke - amely a jelzálogkölcsön fedezete - az ingatlanra felvett jelzáloghitel összege alá csökken. Így a hitelező bank kinnlevőségének teljes behajthatósága bizonytalanná válik, még akkor is, ha a bank az esetleg nem fizetővé váló adóstól visszabirtokolja az ingatlant. Az első veszély az, hogy a bank ilyenkor mindenekelőtt további fedezetet követel az adóstól.

A brit ingatlanpiaci árak az elmúlt években még hatalmas ütemben - éves összevetésekben 10-20 százalékkal - emelkedtek, és ebben a környezetben a bankok könnyű kézzel folyósították a nagy összegű jelzálogkölcsönöket. A brit gazdaság hirtelen megtorpanásával, a hitelpiaci kínálat szűkülésével és az ingatlanpiaci árbuborék ezzel járó kipukkadásával azonban egyre több tulajdonos kerül nehéz törlesztési helyzetbe, és meredeken növekszik a hitelező bankok által visszabirtokolt lakások száma.

A brit jelzálogkölcsönzői szövetség előrejelzése szerint az idén 45 ezren veszítik el emiatt otthonukat a tavalyi, valamivel több mint 26 ezer visszabirtoklás után.

Az idei első félévben már 19 ezer nem törlesztő jelzálogadós volt kénytelen kiköltözni otthonából, ráadásul a "negative equity" miatt sokan a visszabirtoklás után is még tartoznak a banknak.

A helyzet súlyosságát jelzi, hogy az ügyben már megszólalt a brit kormány is, türelmesebb eljárást követelve a bankoktól, különös tekintettel arra, hogy a nemrég indult bankmentőprogram több tízmilliárd font állami feltőkésítést is tartalmaz, amelyet az adófizetők - vagyis a kisegített bankok ügyfelei - állnak.