Gazdaságmentő csomag készül Izlandon

Vágólapra másolva!
Izland 6 milliárd euró értékű gazdaságmentő csomaggal készül kirukkolni, és ebben egymilliárd eurós részt vállalna a Nemzetközi Valutaalap (IMF), értesült hétfőn a Financial Times brit gazdasági lap. Egyelőre bizonytalan Oroszország szerepvállalása a mentőtervben, Moszkva még tanulmányozza az izlandi elképzeléseket. A terv többi résztvevői a skandináv országok központi bankjai és a japán központi bank lenne.
Vágólapra másolva!

Eközben híre ment, hogy az ország válságba jutott és a kormányzat által felvásárlással megmentett egyik nagybankja, a Kaupthing Bank elmulasztotta időre - hétfőre - teljesíteni egy 50 milliárd jenes szamurájkötvénye kamatfizetési kötelezettségét. Ismeretes, hogy az ország pénzügyi összeroppanását elsősorban a bankszektor rovására írják. A kormányzatnak mindhárom jelentős és súlyosan eladósodott izlandi banknak a hóna alá kellett nyúlnia.

Az IMF segítsége is bizonytalan, tűnik ki egyéb jelentésekből. A brit Daily Telegraph című lap úgy értesült, hogy az izlandi kormány hétfőn még azon tanácskozott, elfogadja-e az IMF feltételeit pénzügyi segítségéért.

Hivatalosan még nem kérte azt, de erre akár már hétfőn sor kerülhet. Az izlandi központi bank mindeközben más országok központi bankjaival is tárgyal, Kérése az lenne, hogy azok kérjék fel a bankokat országukban; ne ódzkodjanak a fizetési átutalásoknál az izlandi központi banktól, ne féljenek attól, hogy a pénz ott elakad, éljenek ezután is a gyors pénztranszfer lehetőségével az izlandi bank infrastruktúráján keresztül.