A magyar ipart is pusztítani kezdte a válság

Vágólapra másolva!
A nemzetközi hitelpiacok válsága jövőre már keményen érezteti a hatását a hazai reálgazdaságban, az ipari termelésben is. Növekszik majd a munkanélküliek száma, és elsősorban az autóiparban, illetve az építőiparban terjedhet tovább a krízis.
Vágólapra másolva!

A hitelválság a pénzügyi szektorban immár lassan egy éve rombolja a bizalmat. Emelkedtek a kamatok, nehezebb hitelhez jutni, gyengült a forint, részben kivonult a tőke a hazai tőzsdéről, és bankjaink egy része visszafogta vagy beszüntette a lakossági devizahitelezést. A válság azonban hamarosan a reálszférába is továbbgyűrűzik. a magyar kormány immár - Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerda esti tévényilatkozata nyilatkozata szerint - a GDP 1 százalékos csökkenését sem tartja kizártnak jövőre, ami több tízezer fővel emelheti a munkanélküliséget. (A munkanélküliség már jelenleg is magasabb, mint 2007-ben: tavaly éves átlagban 7,4 százalékos volt az állástalanok aránya, míg 2008 harmadik negyedében 7,7 százalékra emelkedett a ráta.)

Hasonlóan vélekedik Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke is, szerinte a válság már érezteti hatását a reálgazdaságban. Elsősorban a tartós fogyasztási cikkek (például az autók) vásárlásában és az építőiparban, illetve az ingatlanszektorban várható visszaesés. Az emberek ugyanis elhalasztják e területeken a vásárlásokat. Parragh úgy véli, immár valós veszély, hogy a magyar gazdaság recesszióba süllyed jövőre.

Az MKIK első embere szerint a válság általános, Magyarország nem kivétel ez alól, itthon azonban jobban kellene figyelni a vállalkozások ösztönzésére, arra, hogy a kisebb-nagyobb cégek könnyebben át tudják vészelni a nehéz helyzetet. Az uniós pénzeket kellene ehhez máshogy felhasználni - vélekedett Parragh, aki szerint ezzel természetesen nem állítható meg a krízis, de legalább tompítani lehetne negatív hatásait. A szakember figyelmeztetett arra is, hogy Magyarországon 2006 óta gyakorlatilag nincsenek átgondolt intézkedések a gazdaság élénkítésére, ezért a belső kereslet fellendülése most nem lehet motorja egy gazdasági kilábalásnak.

Már most is látszik a válság hatása

A válságból való kiutat így természetesen az export jelentheti, ám Gyurcsány Ferenc is emlékeztetett a már idézett tévéinterjújában arra, hogy Magyarország legfőbb exportpiacain, Németországban vagy Olaszországban, de még Nagy-Britanniában is stagnáló vagy visszaeső GDP-re lehet számítani 2009-ben. Gyurcsány ugyanakkor felidézte, hogy a kormány egy ezermilliárd forintos ösztönző csomagot tervez a magyar vállalkozások támogatására.

A Központi Statisztikai Hivatal adataiból azonban egyelőre semmi sem utal arra, hogy enyhülne a válság: az ipari termelés növekedési üteme jelentősen lassult már 2008 első nyolc hónapjában is. Átlagosan 3,6 százalékkal nőtt a kibocsátás, aminek a hátterében a KSH szerint az európai konjunktúra kedvezőtlenebbé válása áll. Az építőiparban a KSH szerint folytatódott a csökkenés, a termelés volumene 10 százalékkal elmaradt a tavalyitól.

A kiskereskedelem is megsínyli a válságot

Az ipari termelés és az ingatlanszektor mellett várhatóan ugyancsak jelentősen mérséklődik a kereskedelmi forgalom - nyilatkozta a napokban a köztévében az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Vámos György szerint furcsa karácsony elé nézünk, mert félő, hogy a válságra reagáló kormányzati intézkedések számottevően korlátozni fogják a vásárlóerőt. Már tavaly is háromezerrel több üzlet ment tönkre, mint amennyi nyitott, és az idén még rosszabb lehet a helyzet - tette hozzá.

A KSH szerint a kiskereskedelemben idén az első nyolc hónapban 2 százalékkal visszaesett a forgalom, ugyanakkor a fogyasztói árak emelkedése némileg mérséklődött, szeptemberben 5,7 százalék, január-szeptember között pedig 6,7 százalék volt az infláció az előző év azonos időszakához képest. Augusztusban gyorsult a visszaesés a kiskereskedelemben: majdnem három százalékot (2,8 százalék) tett ki az éves szintű forgalomcsökkenés.

Csökkennek a megrendelések

A Flextronics magyarországi gyáránál az [origo]-nak megerősítették, hogy az anyacég kérésére korlátozzák a vállalati utazásokat. Különösen a repülőutakat fogják vissza, és ezek helyett inkább a videokonferenciákat részesítik előnyben - ami egy elektronikai cégnél amúgy is indokolt - tette hozzá informátorunk.

A szintén részben az elektronikában tevékenykedő Videoton Holding Zrt.-re nézve nincs negatív hatással a pénzügyi finanszírozási lehetőségek fokozott romlása - közölte a vállalat az [origo] megkeresésére. A cég nem rendelkezik hitelállománnyal, nagy belső tartalékainak köszönhetően pedig folytatni tudja tervezett beruházásait, csakúgy, mint az akvizíciós elképzeléseit.

Az Európában érezhető recesszió és az ipari vállalatok nehézségei a Videoton felé érkező megrendelések visszaesésében mutatkozik meg. A vállalat szerint az ipari termelés további lassulása prognosztizálható. A csökkenő európai forgalomhoz az autógyáraknak is alkalmazkodniuk kell, ezért mérsékelniük kell a kapacitásukat, hogy ne halmozzanak fel nagy árukészletet. Ehhez még hozzáadódik egy belső szerkezeti átalakulás is, amely mind az amerikai, mind az európai piacokon megfigyelhető.

Az európai autógyártók az eladások további csökkenésére számítanak az idei év utolsó negyedében - idézi a távirati iroda az ACEA, gyártók szakmai szövetségének elnökét. Christian Streiff - aki egyben a PSA Peugeot Citroen vezérigazgatója is - elmondta: a harmadik negyedben 10 százalék körüli mértékben csökkentek az eladások, ennél nagyobb visszaesésre lehet számítani a negyedik negyedben, mert sem a bankok, sem a vásárlók nem tartanak lépést a gyártókkal.