A németeknek nem jön be Sarkozy válságterve

Vágólapra másolva!
A német kormányzat és törvényhozás több képviselője is támadta Nicolas Sarkozy francia elnök tervét állami befektetési alapok létrehozására, melyek úgymond védenék az európai nemzeti érdekeket, megakadályozhatnák, hogy a pénzügyi válság miatt bajba jutott cégek külföldi kezekbe kerüljenek.
Vágólapra másolva!

Michael Glos német gazdasági miniszter szerint a Sarkozy-terv egyenesen szembe rohan az Európában eddig alkalmazott rendszerrel, a nemzetgazdaságok, gazdaságpolitikák működésének sikerességét kezdheti ki. Németország nyitott marad a külföldi tőkével szemben - jelentette ki Glos a Frankfurter Allgemeine Zeitung című német lapnak. A miniszter a bank- és biztosítói-rendszer érdekében tett állami beavatkozásokat ugyanakkor védelmébe vette, mint a pénzügyi rendszer összeomlását megelőző, a gazdasági növekedést és a munkahelyeket biztosító lépést.

A német törvényhozás tagjai szerint a Sarkozy-féle elképzeléshez valószínűleg elegendő tőke sem lenne, majd megjegyezte, hogy Sarkozy elfeledkezett róla: az európai prosperitás a külföldi társaságok beruházási készségétől is függ. Egy más német törvényhozó szerint Sarkozy rossz következtetést vont le a pénzügyi válságból a nemzetgazdaságok államosításának ötletével. A protekcionista lépések 80 évvel ezelőtt éppenséggel súlyosbították az akkor világgazdasági válságot.