Zágráb nem kéri az IMF segítségét

Vágólapra másolva!
Horvátország állja a globális pénzügyi vihart a Nemzetközi Valutaalap (IMF) segítsége nélkül is - közölték hétfőn horvát pénzügyi vezetők, elhárítva azt az elemzői vélekedést, hogy Horvátországnak jól jönne a válság közepette az IMF-támogatás.
Vágólapra másolva!

A horvát jegybanki és pénzügyminisztériumi illetékesek szerint Horvátország pénzügyi rendszere stabil és szilárd makrogazdasági teljesítménye alapján sem szorul az IMF-re - amelynek ez idáig Izland, Magyarország, Ukrajna és Románia kérte a segítségét. Nem tárgyalunk semmiféle támogatásról az IMF-fel, pénzügyi rendszerünk biztos alapokon áll, kereskedelmi bankjaink és jegybankunk bő likviditási tartalékokkal rendelkezik és a makrogazdasági mutatók is jók, tehát nincs szükség, vagy ok az IMF-segítség átgondolására - közölte egy magas rangú jegybanki tisztviselő a Reutersnek nyilatkozva.

Középtávon valamiféle IMF-megállapodás esélyei szintén nagyon csekélyek. Horvátország küladóssága nagyon magas, jelenleg a GDP 90 százaléka. Ugyanakkor egy pénzügyminisztériumi forrás szerint az átütemezés az IMF-nél nem került szóba.

Szerbia ugyancsak cáfolta az azonnali IMF-segítség szükségét és közölte, hogy csak a valutaalap tanácsát kérik.