A britek közel álltak az összeomláshoz

Vágólapra másolva!
A brit jegybank vezetője szerint a brit bankmentő csomag elvégezte a feladatát, de a bankrendszerben véget ért egy korszak. A gazdaságban pedig mindenképpen recesszió következik.
Vágólapra másolva!

A brit bankrendszer az I. világháború kezdete óta nem volt olyan közel az összeomláshoz, mint e hónap elején - mondta a Bank of England kormányzója, aki szerint a brit gazdaság valószínűleg már recesszióban van.

Mervyn King vezető brit üzletemberek előtt Leedsben tartott, drámai hangvételű kedd esti előadásában azt mondta: az amerikai Lehman Brothers befektetési bank szeptember közepi összeomlása "rendkívüli, szinte elképzelhetetlen események láncolatát indította el ... nehéz eltúlozni ezeknek az eseményeknek a súlyosságát".

A bankok egyre kevésbé bíztak abban, hogy biztonsággal hitelezhetnek egymásnak, a finanszírozási költségek meredeken emelkedtek, sok pénzintézet már csak egynapos hiteleket tudott felhajtani, és a reálgazdaságba áramló hitelezés is szinte leállt. King szerint október 6-7-én jött el az a pillanat, amikor már a legrövidebb távú bankközi likviditás is kezdett eltűnni, és "radikális lépésekre volt szükség a bankrendszer túlélése érdekében".

Ez a radikális lépés minden idők legnagyobb, kiegészítő elemeivel együtt összesen 500 milliárd fontos elvi értékű nagy-britanniai bankmentő programja volt, amelynek keretében - évtizedek óta először - többségi állami tulajdonba kerültek brit nagybankok.

A Bank of England kormányzója szerint a program részét képező "masszív jegybanki likviditás-injekció" alapvető szerepet játszott a bankrendszer "azonnali összeomlásának" megakadályozásában, de a fő problémára - a kialakult tőkehiányos helyzetre - nem kínálhat megoldást, a feltőkésítés csak a költségvetési tőkepótlással volt lehetséges.

Mervyn King szerint még messze van a stabilitáshoz vezető út vége, de a bankrendszerek újratőkésítéséről hozott nagy-britanniai és külföldi döntések már a fordulatot jelentik az elmúlt egy év bankválságában. King hangsúlyozta ugyanakkor: az "ártatlanság kora", vagyis az, hogy a bankok három hónapra, vagy még hosszabb időre nyújtanak egymásnak fedezetlen hiteleket a jegybanki kamatcél feletti csekély prémiummal, nem fog egyhamar visszatérni, ha egyáltalán valaha is visszatér.

Mervyn King szerint a hazai és a világgazdasági kilátások nagyon bizonytalanok, és "valószínűnek tűnik", hogy Nagy-Britanniában éppen most kezdődik a recesszió. Ezt független londoni elemzők is nagy bizonyossággal jósolják.