Növekvő eladási nyomás Nyugat-Európában

Vágólapra másolva!
Négy százalékot meghaladó erős gyengüléssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdemutatók szerdán, elsősorban a banki részvények hanyatlására, és amiatt, hogy a kőolaj árának jelentős gyengülése következtében estek az energiaipari cégek részvényei.
Vágólapra másolva!

Londonban a FTSE100 indexe 4,47 százalékkal (189,21 ponttal) 4040,52 pontra csökkent.Frankfurtban a DAX30 4,46 százalékkal (213,34 ponttal) 4571,07 pontra esett. A válogatott európai részvények FTSEurofirst 300 indexe 5,5 százalékkal 873,30 pontra esett.

A Fortis bank egyik szakértője azt mondta, hogy a pénzügyi válság egyre szélesedik, ma már cégeket és országokat egyaránt érint, ezért nem csoda, ha a befektetők szabadulnak a részvényeiktől.

Olajipari és banki cégek a vesztesek

A Latin-Amerika gazdaságának állapotával kapcsolatban felerősödött aggodalmakra jelentősen süllyedtek a térségben különösen érdekelt bankok részvényei, így a Santander árfolyama 10,5 százalékkal gyengült.

A közel négy dollárral gyengülő olajár miatt öt százalékot meghaladó mértékben hanyatlott a BP, a Total és a Shell olajipari cégek részvényára.