Francia állami alap a gazdaság támogatására

Vágólapra másolva!
A recessziótól tartó francia gazdaság támogatására és a munkahelyek megvédésére Nicolas Sarkozy államfő többek között egy "állami intervenciós alap" létrehozásáról döntött, valamint a kis- és középvállalatok új befektetetéseire 2010-ig adómentességet jelentett be csütörtökön a kelet-franciaországi Annecy-ban tett látogatásán.
Vágólapra másolva!

A még az év vége előtt megalakuló intervenciós állami alap feladata lesz a nehézségbe került francia "stratégiai vállalatok" kisegítése. A hitelválságtól tartva pedig egy hitelközvetítői posztot is létrehoz az állam. Az azt betöltő személy megyéről megyére fogja ellenőrizni, hogy a bankok miként és tényleg folyósítanak-e kölcsönt a vállalatoknak, továbbá szükség esetén a vállalkozói kérésre segít a közvetítésben a hitelfelvételhez. A posztot várhatóan René Ricol fogja megkapni, aki az elnöki hivatal felkérésére szeptember elején írt egy jelentést a pénzügyi válságról.

Sarkozy azt is bejelentette, hogy valamennyi francia vállalat minden új befektetésére mostantól 100 százalékos mentességet élvez az iparűzési adó alól 2010. január 1-ig. A francia elnök jelezte: azt kéri a parlamenttől, hogy a lehető leghamarabb hagyja jóvá az intézkedéseket.

A fogyasztás nőtt

Miközben az elemzők a lakossági fogyasztás csökkenését jelezték előre, az 0,6 százalékkal növekedett szeptemberben az augusztusi 0,2 százalékos mérséklődést követően - derül ki a francia statisztikai hivatal (INSEE) csütörtökön nyilvánosságra hozott adataiból. A legfrissebb adatok alapján így a második negyedév stagnálása után 0,7 százalékkal növekedett a fogyasztás a harmadik negyedévben. A tavalyi év szeptemberéhez képest pedig 1,5 százalékkal növekedtek egy év alatt a háztartások kiadásai. Christine Lagarde francia gazdasági miniszter szerint a jó eredmény az infláció csökkenésének köszönhető.

A második világháború elején a Maginot-vonalnál tapasztalt állóháborúhoz hasonlítható állóválsággal magyarázta a kedvező adatokat Alexander Law közgazdász a France Info francia hírrádióban. Véleménye szerint mindenki pontosan érti, hogy világválságot élünk, de a fogyasztás azért növekszik, mert az árak elkezdtek csökkeni és az infláció is csökken, így a háztartások vásárlóereje hirtelen megerősödött és mindenki gyorsan nekiállt vásárolni. A közgazdász ugyanakkor úgy véli, hogy a tendencia nem valószínű, hogy folytatódni fog.

Az INSEE előjelzései szerint a gazdasági növekedés lassulása folytatódni fog Franciaországban, a nagyvállalkozók 1993 óta nem voltak annyira borúlátóak, mint most.