Greenspan elismerte, hogy tévedett

Vágólapra másolva!
Alan Greenspan elismerte, hogy hibázott, tévesen hitt a szabad piac önszabályozásában - az amerikai szövetségi tartalékbank-rendszer (Fed) volt elnökének kongresszusi meghallgatásáról a pénteki vezető amerikai lapok címoldalon számoltak be.
Vágólapra másolva!

A nagy tekintélyű pénzügyi szakembernek - annak idején, amikor a Fed elnöke volt, úgy emlegették, hogy Maestro - kellemetlen kérdésekre kellett válaszolnia a képviselőház előző napi bizottsági ülésén, ahol sokan azzal vádolták: a szabályozási politika háttérbe szorításával elősegítette a mostani pénzügyi válság kibontakozását.

A volt Fed-elnök kijelentette: megdöbbentőnek és hihetetlennek tartja a hitelpiac összeomlását, amely szerinte súlyos kárt okoz az amerikai gazdaságnak.

- Ez a válság sokkal szélesebbnek bizonyul, mint amekkorát valaha is el tudtam volna képzelni - mondta, talán túl őszintén. Az eddigi károk fényében nem is látja, hogyan lehetne megelőzni a további jelentős elbocsátásokat, a munkanélküliség emelkedését.

Greenspan elismerte, hogy a pénzügyi krízis megmutatta: tévedett korábbi szabadpiaci ideológiájában. Elképedve vette tudomásul, hogy a hitelintézetek, amelyeknek önös érdekük lenne a részvényesek vagyonának védelme, megengedhettek ilyen összeomlást.

A volt Fed-vezetőt támadva Henry Waxman kaliforniai demokrata képviselő kijelentette: Washingtonban sokáig az a meggyőződés érvényesült, hogy a piac mindent jobban tud. Úgy vélte, a Fed megállíthatta volna a felelőtlen hitelezési gyakorlatot, de Greenspan elutasította a beavatkozást. Mint mondta, Greenspan a hitelpiacok deregulációjának leghangosabb hirdetője és védelmezője volt. Szakértők szerint e gyakorlat lényege, hogy a 2001-től 2003 júniusig folyamatosan, végül 1 százalékos rekord mélységbe süllyesztett Fed alapkamat profitcsökkentő hatását ellensúlyozandó, elterjedt a felelőtlen hitelezés a nem elsőrendű jelzálogadósok számára, és ennek kockázatát az amerikai pénzintézetek, származékos értékpapírok révén, a szélesebb hazai és nemzetközi bankpiacon is szétterítették.

- Még mindig nem teljesen értem, miért következett ez be - védekezett a volt Fed-elnök. - Hibáztam - mondta, és megállapította, megdőlt az az alaptétel, hogy a bankok és más pénzintézetek saját érdekükben megvédik részvényeseiket.

Greenspan annak kapcsán, hogy hosszú ideig - 2003 júniustól 2004 júniusig - alacsonyan, 1 százalékon tartotta a Fed szövetségi napikamatcélját, azzal védekezett: senki sem láthatta előre, hogy így összeomolhat az ingatlanpiac. A volt Fed-elnök azt mondta, valóban szükség van bizonyos származékos hiteltermékek szabályozására, amit pedig régen erőteljesen ellenzett. Arra a kérdésre, hogy ezek szerint korábbi világnézete, ideológiája téves volt-e, azt felelte: - Így van, pontosan.