Olajpiac: gyengülés tanácstalanság közepette

Vágólapra másolva!
A kőolaj piacán az árak esése mutatja a fő irányt, a befektetők azonban meglehetősen bizonytalanok, miközben a kereslet mérséklődik.
Vágólapra másolva!

Átmeneti drágulás után péntek reggelre visszatért a lejtőre a kőolaj ára. Az OPEC pénteken rendkívüli értekezletet tart, bizonyosan a termelés csökkentése mellett döntenek a tagországok illetékes miniszterei. Ezt igyekezett kalibrálni a piac a csütörtöki drágulással, illetve találgatni, hogy a pénteken várhatót követhetik-e később további termeléscsökkentések, de az áremelkedés nem lehetett tartós - habár kisebb kiugrások pénteken sem zárhatók ki.

A befektetők úgy vélik, az olajtermelő országok legföljebb a túltermelés növekedését fékezhetik, de a kereslet élénkítésére nekik sincs módjuk. Az OPEC-országok illetékesei közül többen úgy nyilatkoztak, hogy 70-90 dollár közötti árat tartanának elfogadhatónak, méltányosnak, de szakértők szerint ezt is nehéz lesz tartani, ha a világgazdaság évi átlagos növekedése 2 százalék alá lassul. Olajipari szakértők szerint a mostani átlagos temelési költségek körülbelül 50 dolláros árat indokolnának.

A világ legnagyobb fogyasztó országa, az Egyesült államok kereslete 4 százalékkal kisebb a tavaly ilyenkorinál, stratégiai tartalékai az előrejelzések szerint meredeken nőttek a múlt héten is. Az amerikai benzinfogyasztás a múlt héten már 6,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Energiaárak (dollárban)

péntek reggel

változás a csütörtöki záráshoz képest

csütörtöki változás a szerdai záráshoz képest

Északi-tengeri Brent könnyűolaj hordónként (159 liter)

65,04

- 0,88

+ 1,40

West Texas Intermediate könnyűolaj hordónként (159 liter)

67,10

- 0,74

+ 1,09

Normálbenzin gallononként (3,78 liter)

1,5590

- 0,0188

+ 0,0069

Földgáz millió brit hőegységenként (28,264 köbméter)

6,424

+ 0,005

- 0,358

Gázolaj tonnánként (Londonban)

649,50

- 17,75

+ 4,25



A világ második számú fogyasztó országa, Kína kőolajimportja szeptemberben - 15,03 millió tonna - 10 százalékkal több volt az egy évvel korábbinál, de az ott is kissé lassuló gazdasági növekedés és több finomító-beruházás elhalasztása miatt az elemzők szerint ez nem ígérkezik tartós irányzatnak. Kínában az első nyolchavi import egy évvel korábbihoz képest mért növekedése 8,7 százalékos volt, miután tavaly 12,4 százalékkal, 2006-ban 14,5 százalékkal nőtt a kínai nyersolajimport.

Iránytalanság uralkodik az olajpiacon

Múlt héten megjelent, havi előrejelzésében az OPEC bécsi központja is az olajkereslet növekedésének további lanyhulását jósolta világátlagban, miközben a kínálat várhatóan ennél gyorsabban nő. Az OPEC szerint idén várhatóan napi 0,55 millió hordóval napi 86,45 millió hordóra nő a világkereslet, miközben az OPEC-en kívüli kínálat napi 0,76 millió hordóval napi 54,44 millió hordóra, az OPEC termelése napi 1,2 millió hordóval átlagosan napi 32,18 millió hordóra emelkedik.

Az utóbbi időben, a többi piachoz hasonlóan, a kőolaj szabadpiaca is nagy felfordulást él át, a befektetők szinte nem is tudják, mire figyeljenek: a gyenge gazdasági kilátásokra, a világátlagban lassuló keresletnövekedésre, a tartalék olajtermelő kapacitások növekedésére, vagy inkább az amerikai és a nyugat-európai kormányok pénzügyi piaci mentőterveire, amelyek fékezhetik a reálgazdasági lassulást, talán ösztönzést adnak a növekedésnek? E vonzások és taszítások közepette a kőolaj fő irányzata az olcsóbbodás, arra az általános meggyőződésre, hogy bármilyen pénzügyi mentőakció megszilárdíthatja ugyan a bankvilágot, de mindenképpen sokáig kell várni, amíg a szélesebb gazdaság is rendbejön. Ezért a Brent most 55,9 százalékkal olcsóbb a júliusi közepén elért, 147,50 dolláros rekordjánál.

Múlóban az "aranyláz"

Péntek reggel az arany unciája (31,1035 gramm) dollár 708,80 volt Szingapúrban azonnalra, 13,70 dollárral olcsóbb a csütörtöki New York-i későinél. A korábbi hetekben tapasztalt "aranyláz" szemlátomást elmúlt, az arany most a szélesebb fémpiac általános, olcsóbbodó irányzatát követi, a befektetők kedvence mostanában az amerikai és a japán államadósság.