New York viszi tovább a pénteki buktát

Vágólapra másolva!
Szorongatja a közelgő recesszió a világ tőzsdéit. Tokiótól Moszkván át Londonig egyaránt jelentős volt a veszteség pénteken, és a nyitás alapján Amerikában sem számíthatnak jobb napra.
Vágólapra másolva!

Az ázsiai és európai piacok mélyrepülése után Amerikában is nagy eséssel indult pénteken a tőzsdei kereskedés. A New York-i értéktőzsde fő mutatója, a Dow Jones Industrial Average (DJIA) a nyitás utáni néhány percben 5 százalékos veszteséget mutatott. A technológiai papírok indexe, a Nasdaq 6 százalékos mínuszban kezdett, míg a legnagyobb részvényeket egyesítő S&P 500-as 4 százalékos veszteséggel indult.

Ha a Dow Jones 1100 ponttal zuhanna, a kereskedést fel fogják függeszteni egy órára. A nyitás előtti kereskedéssel ez történt, miután a Dow Jones Futures 550 pontos mínuszba került.

A rossz hangulat oka elsősorban a globális recessziótól való félelem. Nagy-Britanniában már tényként kezelik a gazdaság zsugorodását, és a legtöbb szakértő úgy véli, az Egyesült Államok sem kerülheti el. A világgazdaságot némelyek szerint csak Kína mentheti meg a súlyos visszaeséstől.

A legfontosabb európai börzéken (London, Frankfurt, Párizs) 7-8 százalékos mínuszok röpködtek a nap folyamán. Az indexeket egyebek mellett a bankok és rossz hírekről beszámoló autógyártók részvényei húzták lefelé. A New York-i kezdés idejére valamennyit visszanyertek, így a londoni FTSE 6,03 százalékos, a Frankfurti DAX 6,60 százalékos, a párizsi CAC 5,87 százalékos veszteségben volt.

A prágai PX délután több mint 12 százalékos veszteségben volt, a moszkvai RTS a 13,68 százalékos visszaesésnél tartott, amikor a kereskedést további értesítésig leállították.