Jövő héten kiderülhet a magyar IMF-hitelkeret

Vágólapra másolva!
A magyar és az ukrán IMF-hitelkeretet a jövő héten jelenthetik be - írta a The New York Times vasárnap a Valutaalapból származó értesülések alapján. A Nemzetközi Valutaalap pénteken elvi megállapodást kötött Izlanddal egy 2 évre szóló 2,1 milliárd dolláros rendkívüli készenléti hitelkeretről. IMF-források szerint jelentős összegű hitelkeret nyitásáról folynak tárgyalások Brazíliával és Dél-Koreával, amelyeknek egészséges gazdaságuk van, de nem férnek hozzá elegendő devizához.
Vágólapra másolva!

A The Washington Post a pénzügyi válság kiterjedéséről szóló vasárnapi elemzésében arról írt: ha Magyarország nem lesz képes teljesíteni pénzügyi kötelezettségeit, akkor hamarosan az osztrák bankok is összeomlanak. Ha ez bekövetkezik, akkor pedig a német bankok következhetnek a sorban. "A globalizáció azt jelenti, hogy mindannyian össze vagyunk kötve" - olvasható a cikkben.

A lap szerint ha Magyarország, továbbá Pakisztán vagy Dél-Korea csődbe megy, és az európai kormányok arra kényszerülnének, hogy adóemeléssel finanszírozzák a tőkeinjekciókat, akkor gyötrelmes fájdalommal fog járni a válság. A felzárkózó gazdaságok nehéz helyzetéről szóló cikkhez az újság egy magyar valutaváltó hely fotóját csatolta, amely alatt az olvasható: Magyarország súlyos pénzügyi megpróbáltatással néz szembe.

A Seeking Alpha nevű amerikai tőzsdei hírmagazin tudósítása szerint Magyarország válságüzemmódban van. Miközben tárgyalások folynak az IMF-mentőövről, a kelet-európai térség lélegzetvisszafojtva figyeli a magyar fejleményeket. A magazin szerint a magyar kötvénypiac lényegében befagyott. Az IMF 20 milliárd dolláros összegű készenléti hitelkeretet nyitna meg Izland, Fehéroroszország, Pakisztán, Ukrajna és Magyarország számára.

A hírmagazin szerint veszélyes az a szokásos nézet, hogy az IMF-hitelkeret Magyarország, Románia, Bulgária, Ukrajna és Szerbia esetében meggátolhatja a szuverén adósbesorolások romlását. Magyarország osztályzata a Standard & Poor's listáján "BBB plusz", az ország negatív figyelőlistán van. Az IMF-hitel jótékony hatása illúziónak bizonyulhat, a hatás attól függ, milyen szerkezeti feltételeket szab majd a Valutaalap.