Gordon Brown Magyarországot emlegeti

Vágólapra másolva!
A mostani pénzügyi válságot hosszú hónapokig likviditási krízisként kezelte a piac, mára azonban egyre többen felismerik, hogy ennél nagyobb, szerkezeti szintű problémáról van szó, amely lehetővé tette, hogy "az amerikai mélydélen" kezdődött jelzálogpiaci bajok mára elérjék például Magyarországot, mondta hétfőn a brit kormányfő.
Vágólapra másolva!

Gordon Brown a londoni Imperial College egyetemen, üzleti vezetők előtt tartott előadásában azt mondta: miközben a tőkeáramlás globálissá vált, a folyamattal továbbra is nemzeti szintű szabályozó és felügyeleti rendszerek próbálnak lépést tartani.

Brown a nemzetközi pénzügyi felügyeleti rendszer elengedhetetlen átalakításának fő elvei között említette az átláthatóság megkövetelését, mondván: nem fordulhat elő többé, hogy egyes vállalatok bizonyos "mérlegen kívüli" tranzakcióiról még az adott cég igazgatótanácsa sem tud.

Azt, hogy a felelőtlen, átláthatatlan hitelezési gyakorlatból milyen problémák keletkezhetnek a globális gazdaságban, mutatja, hogy az Egyesült Államok "mélydéli" térségeiben kialakult nem elsőrendű jelzálogpiac hatásai egyszer csak megjelenhetnek például Magyarországon, Izlandon és minden európai gazdaságban, ahogy az meg is történt az elmúlt hetekben, mondta a brit kormányfő.

Gordon Brown szerint e problémák megoldásához olyan nemzetközi pénzügyi rendszerre van szükség, amely korai figyelmeztető, valamint válságmegelőző mechanizmust is tartalmaz, és lehetővé teszi a piaci folyamatok megfelelő figyelemmel kísérését.