IMF: Bulgária is készítsen válságtervet

Vágólapra másolva!
Kedden a Világbank sürgette Bulgáriát: készítsen gazdasági szükségtervet, gondolván arra, hogy az úgynevezett felzárkózó gazdaságok a globális pénzügyi válság miatt komoly nehézségekkel nézhetnek szembe.
Vágólapra másolva!

Bulgária érzékelte ezt, derül ki a jelentésekből, melyek szerint a jövő évi gazdasági bővülésre vonatkozó 6,5 százalékos régebbi prognózisát hétfőn 4,7 százalékosra vette vissza.

A Világbank bulgáriai képviselője szerint nincsenek megfelelő intézkedési tervek: a munkanélküliség növekedése esetére például nincs a hazai kereslet stimulálását célzó intézkedés. A kiadások csökkentése helyett a kormányzat nagy beruházásokat tervez a nagy tartalékokból, mert aggódik a külföldi befektetések elapadásától.

Az országnak jelentős fizetési mérleghiánya van, emiatt, valamint jelentősebb küladósságának apasztása miatt erősen függ a hitelfelvételektől, e tekintetben olyan sérülékeny, mint a kis balti államok - nyilatkozta a Világbank képviselője.

Ugyanakkor elismerte, hogy a bolgár kormánynak nincs szüksége külföldi kölcsönforrásokra, nincs válság a bankszektorban, csak nehézségek, az ország jó állapotban néz szembe a globális válsággal, bár Bulgária "nem a stabilitás érintetlen szigete".