Erősödnek a nyugat-európai tőzsdék

Vágólapra másolva!
"Élvezzék a partit, amíg lehet" - mondják Londonban a pozitív tőzsdei hangulatot kommentálva a reuters.com-nak. Németországban viszont a Porsche-Volkswagen adás-vétel miatt nagyot ingadoznak az autógyárak papírjai.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Szerda reggel a nyugat-európai részvénypiacok általában jól teljesítettek, ráduplázva a hétfői eredményre, reménykedve, hogy az utóbbi hetekben világszerte meghirdetett pénzügyi mentőtervek talán tehetnek valami jót a reálgazdasággal is, a továbbra is biztosra vett világgazdasági lassulás közepette. A bankok 8-15 százalék között drágultak az első órában.

Kivétel volt, technikai okból, a frankfurti piac, mert csökkentik a fő mutatóban a Volkswagen súlyát. Kétnapi, mintegy 200 százalékos drágulás után szerda reggel 37 százalékkal olcsóbbodott a Volkswagen részvénye. A Porschéé még drágult, szerda reggel 28 százalékot nyert, miután közölte, hogy a Volkswagen csoport 74 százaléka már a zsebében van.

A legmegbízhatóbb európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója 4,1 százalékos előrelépéssel kezdett, az első óra vége felé 4,7 százalékos nyereséggel 873,54 pontnál tartott, 42,02 százalékkal elmaradva az év végi értékétől. Második napja emelkedik, ötnapi, meredek visszaesés után.

Kedden 2,15 százalékot nyert, hétfőn 1,7 százalékot vesztett, öt és féléves mélypontra. A múlt héten 7,8 százalékot vesztett, ismét több mint ötéves mélypontra. Az előző héten 6,3 százalékot nyert, benne története legnagyobb egynapi előretörésével, az október 13-i 10,1 százalékos emelkedéssel.

Még egy héttel korábban viszont 22 százalékot vesztett, a hetet több mint ötéves mélyponton zárta. A harmadik negyedévben 11,46 százalékot vesztett, az első félévben 20,26 százalékot vesztett. Tavaly 1,56 százalékot nyert, ezzel 2007 volt a leggyengébb éve 2002 óta, pedig tavaly júliusban hat és fél évi csúcsra ért.