Gyurcsány szerint jól csináltuk, ezért kapunk gigahitelt

Vágólapra másolva!
Szerda este az m1 tévének adott rendkívüli interjút Gyurcsány Ferenc az IMF-től, az Európai Uniótól és a Világbanktól kapott 25 milliárd dolláros hitelkeretről. A miniszterelnök szerint Magyarország azért kapott a saját kvótájánál sokszorosan több hitelt a Nemzetközi Valutaalaptól, "mert nagyjából jól csináltuk a dolgunkat", vagyis ő és minisztertársai, Bajnai Gordon és Veres János jó érdekérvényesítő képességgel rendelkeznek. Az MDF, az SZDSZ, a Fidesz és a KDNP nem sokkal később egyaránt bírálta a kormányfő tévényilatkozatát.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány szerint ugyanis a gazdasági és a pénzügyminiszterrel együtt érték el, hogy az IMF által egyébként a kvóta háromszorosában maximalizált hitelkeret helyett tízszeres arányban kapjanak lehetőséget a kölcsönre.

A kormányfő kijelentette: "elrettentő erőt" akartak mutatni ezzel a hitelkerettel, mármint hogy "olyan szövetségeseink vannak, akik mellett esélytelen minket megtámadni". A kormányfő ezzel arra utalt, hogy október második hetében a magyar forint és az OTP ellen támadás indult. A kormányfő szerint még az október kilencedikéről 10-ére virradó éjjel, egy csütörtöki éjszakán a Nemzeti Bank elnöke felhívta a Nemzetközi Valutaalapot, ő és a kormány pedig az Európai Unióval lépett kapcsolatba.

Nem sok az 50 millió dolláros díj

Gyurcsány szerint a mostani hitelkeret rendelkezésre állási díja, 50 millió dollár nem magas, a 25 milliárd dolláros kölcsönszerződés - amelyet november első napjaiban kötnek majd meg várhatóan - mindössze 0,25 százalékát teszi ki. Ezzel szemben Magyarország várhatóan négynél nem alacsonyabb, és hatnál nem több százalékos kamatra kaphat hitelt a 25 milliárdból. Ez a mostani állampapír-piaci hozamoknak a felét teszi ki nagyjából, hiszen a magyar állam jelenleg csak 13-14 százalékos kamatok mellett tudja finanszírozni magát.

A kormányfő kitért arra, hogy akkor veszik majd igénybe az IMF-hitelt, ha erre szükség lesz, illetve olcsóbban tudja magát finanszírozni így a költségvetés, mintha állampapírt bocsátanának ki.

Védőpajzs

Az IMF-fel való megállapodás kapcsán a kormányfő hangsúlyozta, hogy "ez a hitellehetőség egy védőpajzs", ami nem fogja növelni az államadósságot, mert csak olyan hitelt váltanak ki vele, amelynek esedékessége lejárna. Az IMF szerződés egyébként 2010 tavaszáig szól (ez a kormányzati ciklus vége). Gyurcsány véleménye szerint ez így volt tsiztességes, csak 17 hónapra szerződtek, hogy a következő kormányzati ciklusra ne nyúljon át a megállapodás időtartama.

Ami a hitel "árát" illeti, a kormányfő hangsúlyozta: Magyarország szuverén, erős ország, az IMF nem diktálhat nekünk. Azt is hozzátette azonban, hogy nem ő "verte ki az IMF-ből", hogy ne támasszanak bizonyos feltételeket, ma már az IMF sem akarja úgy meghatározni a hitelkeret fejében, hogy mit csinál egy adott állam a rendelkezésére bocsátott pénzzel.

Óvatosságot kér az IMF

Elismerte ugyanakkor Gyurcsány, hogy az IMF óvatosságra intette a kormányt a költekezésnél. A kabinet sem veszélyezteti az ország fizetőképességét, ezért befagyasztják a közszférában dolgozók bérét (tehát az inflációt sem fogja követni a fizetésük), és a 13. havi bérről is le kell mondaniuk a közalkalmazottaknak és köztisztviselőknek. Cserében a kormány igyekszik garantálni a közszférában a munkahelyek biztonságát.

Ennél nehezebb helyzetben vannak a versenyszférában dolgozók, akiknek bizonytalanabb a helyzetük. A versenyszféra számára egyébként ezermilliárd forintos ösztönző csomagot állítottak össze már a válság súlyosbodása előtt, ebből enyhíthetők a most várhatóan fellépő foglalkoztatási és megrendelés-visszaesési problémák.

Megmarad a 13. havi nyugdíj, egyelőre nem lesz reform

A kormányfő elmondta, hogy sikerült megőrizni a 13. havi nyugdíj intézményét, és végül is úgy döntöttek, hogy 80 ezer forintig mindenki a havi nyugdíjának megfelelő összeget kap majd tizenharmadszorra. Ugyanakkor, aki például 100 ezer forintos nyugdíjat kap, az 13. havi juttatásként szintén csak 80 ezerhez jut hozzá.

Gyurcsány hangsúlyozta, hogy 2020-ig a nyugdíjrendszer képes finanszírozni magát, jelenleg nem lát kényszert strukturális reformra ezen a területen. A következő kormányzati ciklus elején viszont el lehet gondolkozni azon, hogy a 2020 után nagyobb nyugdíjjal nyugállományba vonuló, hosszabb ideig élő korosztályok juttatásait hogyan finanszírozzák.

Fidesz: Gyurcsány szégyenpadra ültette az országot

"Gyurcsány Ferenc szégyenpadra ültette Magyarországot, ugyanis Magyarország az egyetlen olyan uniós tagállam, amely arra kényszerül, hogy az IMF-től hitelt vegyen fel" - mondta Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője, aki a kormányfő szerda esti televíziós interjújára reagált. Szerinte nyilvánvaló, hogy a "kormányzati alkalmatlanság, tehetetlenség, pipogyaság" vezetett idáig, miközben minden más európai uniós tagállam megtalálta a megfelelő válaszokat a válságra.

Szíjjártó hozzátette: Gyurcsány Ferenc azt érte el az elmúlt hat év kormányzásával, hogy Ukrajnával, Fehéroroszországgal és Pakisztánnal tartozunk egy kategóriába. A Fidesz szóvivője szerint ráadásul kétmillió kiszolgáltatott ember közvetlen kárvallottja lesz azoknak a megszorító intézkedéseknek. Gyurcsány és kormánya "brutális támadást" intézett nyugdíjasok és a közszolgálatban dolgozók ellen, miközben korábban arról lehetett hallani, hogy ezek a társadalmi csoportok az MSZP-nek rendkívül erős szövetségesei.

Az SZDSZ nem ért egyet a kormányfő helyzetértékelésével

Az SZDSZ nem ért egyet a miniszterelnök helyzetértékelésével - mondta Gulyás József ügyvivő az MTI-nek. Nem azért volt szükség a hitel-megállapodás megkötésére, mert a kormány az utóbbi időben jól tette a dolgát, hanem éppen ezért, mert "a Magyar Köztársaság kormányai nem tettek meg mindent azért, hogy csökkentsék a gazdaság és a költségvetési politika sebezhetőségét".

Gulyás szerint a kormányfő által ismertetett intézkedéscsomag nem elegendő, ugyanakkor a szabad demokraták üdvözlik, hogy Gyurcsány Ferenc az önkormányzati reformokról konkrétumokat is említett, mert ebben az ügyben tárgyalóasztalhoz kell ülni. (A minsizterelnök szerint több kisebb település közösen tarthatna fenn hivatalokat, nem kell ugyanis minden faluban külön-külön intézmény erre.)

Dávid Ibolya: Az MDF csalódott

A Magyar Demokrata Fórum csalódott, mert Gyurcsány Ferenc miniszterelnök első mondata a Magyar Televízióban nem a bocsánatkérés volt - mondta Dávid Ibolya, az MDF elnöke az MTI-nek. Szerinte a miniszterelnök egy mondatával sem érzékeltette felelősségét, hogy ilyen nehéz helyzetbe került az ország.

Az MDF azt javasolja a közszolgálati televíziónak, hogy még egy húszperces rendkívüli televíziós adásban térjenek ki arra, ki volt a felelős a kialakult helyzetért, és a felelősök mikor kérnek bocsánatot, hogy félrevezették az országot. Dávid szerint félrevezették az országot akkor, mikor 2002-ben az MSZP a Fidesszel együtt megszavazta a 100 napos programot, amely, mint mondta, elindította a költségvetést a lejtőn.

Akkor is félrevezették az országot, mikor a hatéves, rossz, elhibázott szocialista-liberális kormányzással még tetézték a bajt, és akkor is, mikor egy elhibázott, cinikus 2006-os ígéretkampányt folytattak, mely köszönő viszonyban sem volt a magyar valósággal - mondta a pártelnök.

KDNP szerint patetikus színházi előadást láthattunk

Patetikus színházi előadást láthattunk Gyurcsány Ferenctől a Magyar Televíziónak adott szerda esti interjúban, amelyből kiderült, hogy ő, Veres János és Bajnai Gordon mentették meg Magyarországot, holott mindegyikük tevékenyen részt vett abban, hogy az ország oda jutott, ahol ma van, azaz négyezer milliárd forinttal növelték meg az államadósságot - összegezte a Kereszténydemokrata Néppárt véleményét a párt szóvivője. A KDNP úgy látja, hogy a készenléti hitelre egyáltalán nem lett volna szükség, hiszen - az OTP elemzőinek véleménye szerint - a Magyar Nemzeti Bank valutatartaléka elegendő lett volna az adósságszolgálat biztonsági tartalékaként - mondta Halász Zsuzsa.

A KDNP szóvivője kifejtette: a Nemzetközi Valutaalapot és a Világbankot - a harmadik világban folytatott tevékenysége alapján - nem emberbaráti szervezetként lehet ismerni, s nem igaz az, hogy ezek a szervezetek nem szólnak bele az egyes, általuk megsegített országok ügyeibe. Miért lenne ebben kivétel Magyarország - tette fel a kérdést Halász Zsuzsa.