Tovább csökkent a német infláció

Vágólapra másolva!
Németországban októberben átlagosan 0,2 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak, és 2,4 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly októberben, jelentették a szövetségi statisztikai hivatalban szerdán előzetes adatként, a hazai szabvány szerint számolva. Szeptemberben 2,9 százalékos volt a tizenkét havi infláció
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

EU-szabvány szerint számolva a tizenkét havi infláció 2,5 százalékra csökkent a szeptemberi 3,0 százalékról.

Az üzemanyagok ára 6,1-9,0 százalék között csökkent szeptemberhez képest, és már csak 0,4-4,8 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. A gáz ára viszont 5,7-14,9 százalék között emelkedett szeptemberhez képest, és 16,5-24,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet.

Az infláció lassulásából az elemzők azonnal arra következtettek, hogy az Európai Központi Bank (EKB) új érvet kaphat a jövő hét csütörtöki kamatértekére a kamatcsökkentés folytatása mellett. Noha a német infláció továbbra is jócskán az EKB legföljebb 2 százalékos tűrésküszöbe fölött van, a gyorsan csökkenő irányzat belátható időre egyértelmű, mondják az elemzők.

A német tizenkét havi infláció tavaly novemberben került 2 százalék fölé, idén júniusban és júliusban tetőzött 3,3-3,3 százalékon.